NavMenu

Sarajevo: Apple predstavio MacBook Air, najtanji prijenosni računar

Izvor: Fena Petak, 22.02.2008. 15:12
Komentari
Podeli

Apple IMC Hrvatska danas je u Sarajevu predstavio MacBook Air, najtanji prijenosni računar na svijetu.

Ovaj računar je na najužem mjestu tanak 0,16 inča (četiri milimetra), dok mu je maksimalna širina 0,76 inča (manje od dva centimetra). Drago Gajski, glavni direktor Apple IMC Hrvatska (PowerCom sistemi doo), "otkrio" je Macbook Air okupljenim novinarima izvadivši ga iz upravo pristigle koverte.

MacBook Air ima 13,3-inčni (33,25 cm) LED "widescreen" ekran s pozadinskim osvjetljenjem, tastaturu s pozadinskim osvjetljenjem u punoj veličini, ugrađenu iSight videokameru za videokonferencije te prostran "multi-touch trackpad", koji prepoznaje stisak, kruženje i lupkanje prstima.

MacBook Air pokreće 1,6 GHz ili 1,8 GHz Intel Core 2 Duo procesor s 4 MB L2 priručne memorije i standardno uključuje 2 GB memorije, 80 GB 1,8-inčni hard disk, te najnoviju 802.11 n Wi-Fi tehnologiju i Bluetooth 2.1.

Novi MacBook Air ima aluminijsko kućište, što znači da je od materijala omiljenog u reciklažnim službama. Ima prvi Appleov LCD ekran bez žive, sa staklom bez arsena. Cijena mu je oko 3.450 KM (plus PDV).

Apple je objavio financijske rezultate za prvo tromjesečje fiskalne 2008. godine koje je završilo 29. decembra 2007. Kompanija je objavila prihod od 9,6 milijardi američkih dolara i kvartalnu netodobit od 1,58 milijardi dolara.

Apple je isporučio 2.319.000 Macintosh računara što predstavlja 44 postotni rast broja prodatih računala i 47 postotni rast prihoda u poređenju s istim razdobljem lani. Kompanija je također tokom kvartala ostvarila prodaju od 22.121.000 iPoda, što znači da je u odnosu na isto razdoblje prošle godine prodaja iPoda porasla za pet posto, a prihod od prodaje iPoda za 17 posto. U ovom tromjesečju prodano je 2.315.000 iPhonea.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.