NavMenu

Završen projekat CREDO Krajina - Uloženo 6 mil KM, otvoreno skoro 500 radnih mjesta

Izvor: eKapija Utorak, 27.09.2016. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
U toku projekta CREDO Krajina koji je finansirala Švedska, a implementirala Agencija za razvoj preduzeća Eda iz Banjaluke, grant novcem su podržane 62 kompanije iz prioritetnih sektora čime je otvoreno 489 radnih mjesta, navodi se u saopštenju agencije Eda.

Na osnovu tri objavljena javna poziva za sufinansiranje projekata, preduzećima su isplaćeni grantovi u ukupnoj vrijednosti od 1.639.193 KM, a kompanije su investirale u razvojne projekte još 5.993.874 KM, tako da je u prosjeku na 1 KM grant sredstava investirano 3,66 KM.

Jedan od najvažnijih rezultata projekta CREDO Krajina je unapređena komunikacija, saradnja i međusobno povjerenje ne samo između preduzeća u okviru najkonkurentnijih sektora, nego i između preduzeća, relevantnih fakulteta i drugih institucija podrške.

Marie Bergstrom iz Ambasade Švedske u BiH je istakla juče da je ovaj projekat bitno drugačiji od mnogih drugih koji su usmjereni na unapređenje konkurentnosti preduzeća i lokacija i da je napravio prekretnicu u nekoliko važnih aspekata.

- Prvo, veliki broj vlasnika i direktora firmi je bio stalno i intenzivno uključen u dijagnozu problema i osmišljavanje intervencija za poboljšanje njihove konkurentnosti. Takođe, odgovarajućom kombinacijom studijskih posjeta, radionica i obuka za direktore, pružene savjetodavne podrške u rješavanju konkretnih problema, sufinansiranja projekata kojima se unapređuju proizvodne mogućnosti i procesi, unapređenjem javno-privatnog dijaloga kroz rad privrednih savjeta i drugim korištenim instrumentima, ostvaren je značajan doprinos unapređenju konkurentnosti preduzeća u sektorima metaloprerade, drvoprerade, prehrambene industrije i industrije kože i obuće - istakla je Bergstrom.


U ovim sektorima u Krajini došlo je do značajnog povećanja izvoza, posebno na tržište EU, rasta dodatne vrijednosti, koja uključuje i rast bruto plata, te rasta produktivnosti.

- Takođe, intenziviran je dijalog između lokalnih vlasti i privrednika i unaprijeđeno je poslovno okruženje u nizu gradova i opština uključenih u projekat. Uz to, podržane su nove prakse energetske efikasnosti u preduzećima i promovisane uspješne žene u biznisu, u skladu sa sistemom vrijednosti do kojega drži Švedska, kao glavni finansijer projekta - istakla je Bergstrom.

Ovakvi rezultati dolaze u pravo vrijeme i predstavljaju dobre orijentire za ubrzano provođenje Reformske agende u Bosni i Hercegovini, zaključeno je na jučerašnjem sastanku.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.