NavMenu

Štednja stanovništva u BiH raste uprkos padu kamata

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 26.09.2016. 15:59
Komentari
Podeli
(Foto: Helder Almeida/shutterstock.com)
Štednja stanovništva u BiH bilježi rast uprkos tome što su kamatne stope na depozite u stalnom padu, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Centralne banke BiH.

Ukupna štednja stanovništva u bankama u BiH u julu ove godine iznosila je 10,15 mlrd KM i za 6,17% je veća nego u julu 2015. godine, kada je iznosila 9,56 mlrd KM.

Iako je rast štednje visok, ipak je primjetno usporavanje u odnosu na ranije mjesece kada je rast na godišnjem nivou znao iznositi i više od 8%.

Od ukupnog iznosa depozita stanovništva, gotovo polovina, ili 4,78 mlrd KM, čine dugoročni depoziti, u najvećem dijelu u stranoj valuti.

Kratkoročnih depozita ima nešto manje od 600 mil KM (595,4 mil KM), a ostatak čine depoziti po viđenju 2,46 mlrd KM i depoziti na transakcijskim računima 2,32 mlrd KM.

Prosječne kamate na depozite u markama i depozite s valutnom klauzulom do jedne godine iznosile su u julu ove godine 0,58%, a još u decembru prošle godine premašivale su 1%.

Kamate iz ove kategorije sa ročnošću od jedne do dvije godine bile su u julu na niovu od 1,93%, a recimo u decembru 2015. iznad 2% (2,16%).

Kamate na depozite s ročnošću većom od dvije godine u julu su bile prosječno 2%, a u decembru prošle godine 2,36%. Kamate na depozite po viđenju takođe su u padu. U julu ove godine iznosile su prosječno 0,075%, a još u decembru 2015. bile su na nivou od 0,091%.

Slični trendovi bilježe se i kod kamata na depozite u evrima kao i na depozite u stranoj valuti.

Dugogodišnji kontinuirani rast i pozitivni trendovi u segmentu štednje stanovništva u bankama, kako se navodi u izvještajima entitetskih agencija za bankarstvo, rezultat su, jačanja sigurnosti i stabilnosti ukupnog bankarskog sistema, te postojanje sistema osiguranja depozita.

No, s obzirom na monetarna dešavanja, prema ocjenama u bankarskom sektoru, pasivne kamatne stope, koje su ujedno i glavni izvor finansiranja banaka, mogle bi biti pod pritiskom i u narednom periodu.

Inače, ukupni depoziti u bankama bili su u julu ove godine 16,89 mlrd KM.

Nakon štednje stanovništva, najviše novca u bankama čuvaju privatna preduzeća, koja imaju pohranjenih 2,69 mlrd KM, potom slijede javna preduzeća sa 1,17 mlrd KM depozita, a ostale finansijske isntitucije drže 941,8 mil KM. Od depozita vlada najviše novca u bankama imaju vlade entiteta, ukupno 547,1 mil KM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.