Izvor: Capital | Nedjelja, 25.09.2016.| 16:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UIO BiH planira izgradnju nekoliko graničnih prelaza do 2019.

(Foto: uino.gov.ba)
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH predvidjela je u planu za 2017-2019. godinu izgradnju nekoliko graničnih prijelaza, ukoliko kroz svoje budžete u tom periodu dobije potrebna sredstva za ova kapitalna ulaganja.

Kada su u pitanju granični prelazi s Republikom Srbijom, najavljuju izgradnju graničnog prelaza Bratunac, što će koštati oko 12 mil KM. Izgradnja graničnog prelaza Uvac je planirana u istom periodu, a iznos neophodan za izgradnju je pola miliona KM.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević kazao je da je predviđena i izgradnja graničnog prelaza Vardište sa Srbijom, te izgradnja objekata na aerodromima Tuzla i Mostar u iznosu od 5,5 mil KM.

Savjet ministara BiH je na sjednici u decembru 2015. donio Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta Izgradnja i opremanje novih i rekonstrukcija postojećih objekata na GP Vardište i aerodromima Mostar i Tuzla za potrebe smještaja zaposlenih u jedinicama Granične policije i carinskim ispostavama Uprave za indirektno oporezivanje i zaposlenih u inspekcijskim službama.

Taj projekt će se, napominje Kovačević, finansirati iz sredstava budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH i to po fazama: 2016. godina – iz budžeta je planirano 500.000 KM, 2017. godina – 3 mil KM i 2018. godina – 2,5 mil KM.

- Sredstva će biti utrošena za nabavku zemljišta na GP Vardiše i u zračnoj luci Tuzla – 200.000 KM, izgradnju i opremanje objekata na GP Vardište i u zračnim lukama Mostar i Tuzla – 5,7 mil KM i rekonstrukciju postojećih objekata carinskih ispostava Aerodrom Mostar i Tuzla – 100.000 KM - precizirao je Kovačević.

Dodao je da će dinamika provođenja ove odluke biti uvjetovana odlukama Fiskalnog savjeta BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH o budžetu institucija BiH.

Kada su u pitanju granični prijelazi s Republikom Hrvatskom od 2017. do 2019. planirana je izgradnja graničnog prelaza Užljebić i njegova vrijednost je 0,7 mil KM. Za izgradnju graničnog prelaza Čepikuće, UIO je planirala 0,3 mil KM, a za izgradnju prelaza Orahov do planirano je 0,2 mil KM.

Po riječima Kovačevića, kada su u pitanju prelazi s Republikom Crnom Gorom od 2017. do 2019. planirana je izgradnja dvaju prelaza – granični prelaz Hum čija je vrijednost 1,2 mil KM i granični prelaz Deleuša od 0,5 mil KM.

Kovačević naglašava da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH dobila u nadležnost održavanje graničnih prelaza te je u procesu popunjavanja novoformirani Odsjek za upravljanje i održavanje objekata UIO i graničnih prelaza, u kojem je predviđeno da radi nešto više od 40 zaposlenih, koji bi održavali sve objekte.

- Zbog ograničenja budžeta i zabrane zapošljavanja u državnim institucijama još nemamo mogućnost da zaposlimo dovoljan broj ljudi na održavanju graničnih prelaza - ističe on.

BiH ima 83 granična prelaza od čega je 55 međunarodnih, a 28 za pogranični saobraćaj. U međunarodne granične prelaze se ubrajaju i četiri međunarodna aerodroma u BiH – Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banjaluka.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.