NavMenu

Izgradnja mosta na Savi kod Gradiške počinje u 2017. - Slijedi prikupljanje potrebnih dozvola

Izvor: Indikator Petak, 23.09.2016. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: MarchCattle/shutterstock.com)
Izgradnja mosta na Savi mora početi najkasnije za godinu dana, obećava Hrvatska. Čini se da su Zagreb, Banjaluka i Sarajevo, na sastanku u Zagrebu koji je organizovala Evropska investiciona banka, riješili nesuglasice. Obećavaju da od danas kreću u pribavljanje potrebnih dozvola, a Hrvati i u pribavljanje dodatnog novca koji im, priznaju, još uvijek nedostaje.

Kako bilo, na kraju je ispalo da je ranije trebalo da ih Brisel okupi za isti sto pa da počnu konkretnu priču o rokovima.

- Da se donese adekvatan zaključak kojim će se dati potpora ovom projektu, i da nastavimo sa Evropskom komisijom tražiti način kako da osiguramo srdestva za cjelokupnu investiciju s obzirom na to da ona trenutno nisu osigurana. To je trenutno problem sa hrvatske strane - istakao je Miro Škrgatić, pomoćnik ministra pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS i Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH nisu zadovoljni u potpunosti. Očekivali su kraće rokove ali, kažu, šta je tu je.

Pokušaće da ubrzaju procedure na sljedećem sastanku za mjesec dana u Gradišci. U Republici Srpskoj krajem mjeseca kreće procedura za izdavanje ekološke dozvole. Građevinsku bi trebalo da izda Hrvatska, ali je taj posao do sada izbjegavala.


- Doista prije ovoga sastanka ja sam bio malo više optimista da će to ići nekim bržim tokom, ali diskutovali smo o problemima koji nam se javljaju u vezi realizacije projekta, znači oko potrebnih dozvola - rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

Čim se Hrvati pomjere sa mrtve tačke, stav Srpske je da se u isto vrijeme raspiše i tender za izbor izvođača radova – tako da bi ta dva posla lako mogla da se završe do kraja godine.

Procijenjena vrijednost mosta je 32 mil EUR. Grant sredstva koja će Bosna i Hercegovina dobiti za izgradnju mosta na Savi iznose 6,8 mil EUR. Ali, zbog ignorisanja hrvarske strane taj novac je jedno vrijeme bio upitan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.