NavMenu

Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o turizmu

Izvor: Klix Četvrtak, 22.09.2016. 14:00
Komentari
Podeli
(Foto: dotshock/shutterstock.com)
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o turizmu Federacije BiH, prenosi Klix.

Izradi ovog zakona prethodili su analiza stanja na turističkom tržištu i sagledavanje problema s kojim su se suočavali sudionici turističkog gospodarstva, kao i drugi subjekti koji obavljaju s njim povezane djelatnosti. Među razlozima za donošenje Zakona je i potreba smanjenja sive ekonomije.

Jedan od razloga za donošenje novog federalnog propisa iz ove oblasti je i to što je Ustavni sud FBiH presudom od 3.7.2014. godine Zakon o turističkim zajednicama i unaprjeđenju turizma u FBiH proglasio neustavnim.

Uređenje odnosa u ovoj oblasti zasnovano je, uz ostalo, na načelima sveobuhvatnog i održivog razvoja turizma i pratećih djelatnosti, usuglašavanju razine usluga u cilju osiguravanja jedinstvenih standarda, zaštiti korisnika turističke usluge, osiguravanju javne, jedinstvene elektronske evidencije registriranih subjekata i podataka, kao i na planiranju i ostvarivanju politike razvoja turizma sukladno strategijskim dokumentima.

Planski dokumenti za ovu oblast u FBiH su Strategija razvoja turizma, Plan promocije turizma Federacije BiH, Master plan, Marketing plan i Program razvoja turističkih proizvoda.


Strategija razvoja turizma FBiH određuje srednjoročne ciljeve planiranja i razvoja turizma sukladno ukupnim ekonomskim, socijalnim i ekološkim elementima, te kulturno-povijesnom razvoju, a ovaj dokument, za najmanje petogodišnje razdoblje, donosi Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Federalna vlada donosi i Plan promocije turizma za razdoblje od pet godina, koji sadrži istraživanje i identifikaciju ciljnih grupa na tržištu, pozicioniranje marketinškog programa i druge bitne elemente za planiranje promocije turizma koji se definiraju projektnim zadatkom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.