Izvor: Klix | Četvrtak, 22.09.2016.| 14:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o turizmu

(Foto: dotshock/shutterstock.com)
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o turizmu Federacije BiH, prenosi Klix.

Izradi ovog zakona prethodili su analiza stanja na turističkom tržištu i sagledavanje problema s kojim su se suočavali sudionici turističkog gospodarstva, kao i drugi subjekti koji obavljaju s njim povezane djelatnosti. Među razlozima za donošenje Zakona je i potreba smanjenja sive ekonomije.

Jedan od razloga za donošenje novog federalnog propisa iz ove oblasti je i to što je Ustavni sud FBiH presudom od 3.7.2014. godine Zakon o turističkim zajednicama i unaprjeđenju turizma u FBiH proglasio neustavnim.

Uređenje odnosa u ovoj oblasti zasnovano je, uz ostalo, na načelima sveobuhvatnog i održivog razvoja turizma i pratećih djelatnosti, usuglašavanju razine usluga u cilju osiguravanja jedinstvenih standarda, zaštiti korisnika turističke usluge, osiguravanju javne, jedinstvene elektronske evidencije registriranih subjekata i podataka, kao i na planiranju i ostvarivanju politike razvoja turizma sukladno strategijskim dokumentima.

Planski dokumenti za ovu oblast u FBiH su Strategija razvoja turizma, Plan promocije turizma Federacije BiH, Master plan, Marketing plan i Program razvoja turističkih proizvoda.

Strategija razvoja turizma FBiH određuje srednjoročne ciljeve planiranja i razvoja turizma sukladno ukupnim ekonomskim, socijalnim i ekološkim elementima, te kulturno-povijesnom razvoju, a ovaj dokument, za najmanje petogodišnje razdoblje, donosi Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Federalna vlada donosi i Plan promocije turizma za razdoblje od pet godina, koji sadrži istraživanje i identifikaciju ciljnih grupa na tržištu, pozicioniranje marketinškog programa i druge bitne elemente za planiranje promocije turizma koji se definiraju projektnim zadatkom.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.