NavMenu

Konkurencijsko vijeće BiH: Dopuštena koncentracija između Wietersdorfer Baustoffe Beteiligungs GmbH iz Austrije i House Milos export-import iz BiH

Izvor: Fena Srijeda, 20.02.2008. 14:53
Komentari
Podeli

Konkurencijsko vijeće je na svojoj 61. sjednici ocijenilo dopuštenom koncentraciju koja nastaje na tržištu proizvoda građevinskog materijala (mašinskih maltera i ljepila) u BiH između privrednog subjekta Wietersdorfer Baustoffe Beteiligungs GmbH, Austrija i privrednog subjekta House Milos export-import d.o.o.,BiH.

Konkurencijsko vijeće je zaprimilo zajedničku prijavu namjere koncentracije privrednih subjekata House Milos i Wietersdorfer Baustoffe Beteiligungs kojom namjeravaju zajedničkim ulaganjem na dugoročnoj osnovi osnovati nezavisno društvo sa ograničenom odgovornošću koje će se baviti proizvodnjom mašinskih maltera i ljepila.

Ugovorom o osnivanju novog privrednog društva W & P Milos d.o.o. Sarajevo regulisano je da ulog privrednog subjekta Wietersdorfer Baustoffe Beteiligungs GmbH iznosi 90 posto osnovnog kapitala, a učešće privrednog subjekta House Milos export-import d.o.o iznosi 10 posto osnovnog kapitala.

Procjenjujući i analizirajući sve utvrđene podatke i činjenice u postupku donošenja rješenja Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da predmetna koncentracija ne sprečava, ograničava niti narušava tržišnu konkurenciju na tržištu proizvoda građevinskog materijala (mašinskih maltera i ljepila) u BiH.

Isto tako, Konkurencijsko vijeće je odobrilo koncentraciju koja će nastati na tržištu prodaje esspreso kafe u BiH sticanjem većinskog vlasničkog udjela od privrednog subjekta Julius Meinl Industrieholding GmbH, Austrija u privrednom subjektu Grupa esspreso d.o.o. Ljubuški

Naime, kompanija Julius Meinl Industrieholding podnijela je Konkurencijskom vijeću prijavu namjere koncentracije kojom namjerava postati većinski vlasnik kompanije Grupa esspreso d.o.o. Ljubuški.

Konkurencijsko vijeće je, nakon procjene i analize podataka, ocijenilo da provođenje predmetne koncentracije neće dovesti do narušavanja postojeće tržišne konkurenciju na tržištu prodaje esspreso kafe u BiH, s obzirom da privredni subjekt Julius Meinl Industrieholding ne djeluje u BiH, te da će tržišna učešća učesnika koncentracije ostati nepromijenjena.

Također, usvojen je zaključak kojim se odbacuje prijava namjere koncentracije privrednog subjekta Heineken CEE Investments B.V., HoIandija (Heineken) radi nepostojanja obaveze prijave predmetne koncentracije, u smislu odredbi Zakona o konkurenciji.

Konkurencijski savjet je zaprimio prijavu namjere koncentracije od privrednog subjekta Heineken kojom namjerava poslali sto posto vlasnik privrednog subjekta Brauerei MB, Srbija, a koji je u sto postotnom vlasništvu kompanije Pivara MB d.o.o. Novi Sad.

Nakon analize podataka, Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da prijava privrednog subjekla Heineken ne podliježe obavezi podnošenja prijave namjere koncentracije jer nisu ispunjeni uslovi propisani Zakonom o konkurenciji, odnosno nijedan učesnik koncentracije nije registrovan na teritoriji BiH.

Usvojeno je i rješenje o dopuštenosti koncentracije koja nastaje na tržištu slanih trajnih peciva u BiH između privrednog subjekta Kelly Gesellschaft mbHl, Austrija i privrednog subjekta Intersnack International B.V., Holandija.

Kompanija Intersnack International podnijela je Konkurencijskom vijeću prijavu naimjere koncentracije kojom namjerava steći većinsku kontrolu nad kompanijom Kelly Gesellschaft na osnovu Ugovora o prodaji i prenosu udjela zaključenog između ove dvije kompanije.

Uticaj predmetne koncentracije na tržište u BiH je preko privrednog subjekta Kellv South East Europe d.o.o. Zavidovići, subsidijarnog društva kompanije Kelly Gesellschafft u BiH.

Nakon analize podataka i činjenica u postupku donošenja rješenju Konkurencijsko vijeće je ocijenilo da se ovom koncentracijom neće značajno promijeniti tržišna učešća učesnika koncentracije, odnosno da provođenje predmetne koncentracije neće dovesti do narušavanja postojeće tržišne konkurencije na tržištu slanih trajnih peciva u BiH.

Takođe, na zahtjeve privrednih subjekata Konkurencijsko vijeće usvojilo je dva odvojena mišljenja koja se odnose na obavezu podnošenja prijave namjere koncentracije, saopćilo je Konkurencijsko vijeće.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.