NavMenu

Aluminij i Tvornica lakih metala iz Šibenika oživljavaju saradnju

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.09.2016. 12:23
Komentari
Podeli
(Foto: Aluminij.ba)
Mostarski Aluminij u posljednjemu tromjesečju ove godine oživjet će poslovnu saradnju s Tvornicom lakih metala iz Republike Hrvatske, a postavljeni su čvrsti osnovi proširenja te saradnje u 2017. godini i na slovenačku grupaciju Impol, partnericu šibenskoga TLM-a, s ciljem dosezanja nivoa strateškog partnerstva, s dugoročnim ugovornim odnosima, sapćeno je iz Aluminija.

Dogovoreno je to juče na prvom poslovnom susretu predstavnika Impola, TLM-a, Aluminija, Prvoga plinarskog društva i tvrtke Energy Commodities Trading, održanom u Upravnoj zgradi mostarske tvornice, na najvišem upravljačkom nivou pobrojanih društava. Istaknuto je kako će, do kraja tekuće godine, uslijediti još jedan susret, s ciljem utvrđivanja ključnih pojedinosti saradnje za sljedeću godinu.

Naglašeno je kako je poslovna saradnja Aluminija i TLM-a naslonjena na dugogodišnju partnersku tradiciju dvaju preduzeća, a njeno je oživljavanje od izuzetnog značaja za oba industrijska diva.

- Mi proizvodimo najčišći aluminij, najvišeg kvaliteta u svjetskim razmjerima, i ovaj poslovni odnos jamči nam nužnu sigurnost, odnosno postojanog kupca, a TLM-u osigurava stalan i siguran izvor visokokvalitetne sirovine za daljnju obradu i plasman proizvoda na svjetsko tržište. Provedbu danas utvrđenih planova, posebno onih za širenje saradnje na grupaciju Impol, uvelike će nam pomoći partnerska preduzeća PPD i ECT – kazao je direktor Gadžić.


Predsjednik Uprave grupacije Impol Jernej Čokl iznio je podatak kako su u završnoj etapi sanacije poteškoća s kojima se nosio šibenski TLM i kako će ta tvornica ponovno moći raditi u svojim prijašnjim kapacitetima, s posebnom okrenutošću zadovoljavanja potreba automobilske industrije u Evropi, što je smjernica rada i cjelokupne grupacije. Stoga im je, dodao je, od presudnog značaja sigurno partnerstvo s Aluminijem, kako zbog visoke kvaliteta mostarskog proizvoda, tako i zbog objektivne blizine dviju tvornica, koja značajno smanjuje dodatne troškove, u prvom redu prijevoza sirovine.

Inače, Aluminij trenutno radi u 75% kapacitetu, sa 64 ugašene elektrolitičke ćelije, koje Uprava Društva kani pokrenuti najkasnije za 10 do 14 mjeseci.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.