NavMenu

Ratari u RS mogli bi ostati bez podsticaja - Registrovano tek 58% imanja, rok ističe 30. septembra

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 22.09.2016. 09:15
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Gotovo polovina ratara iz RS mogla bi ostati bez podsticaja u ovoj godini s obzirom na to da je do juče podatke u APIF-u ažuriralo tek 58% imanja iako rok za registraciju poljoprivrednih gazdinstava ističe za devet dana.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da i pored malog broja registrovanih, neće biti dodatnog produženja roka s obzirom da je rok već jednom prolongiran.

- Svi koji ne ažuriraju podatke do 30. septembra u registru, neće imati pravo na podsticaje za 2016. godinu, odnosno status ovih gazdinstava biće pretvoren u pasivan. Rok za ažuriranje podataka više neće biti produžavan - kaže portparol Ministarstva poljoprivrede Aleksandar Macanović.

Dodao je da je od 34.367 poljoprivrednih gazdinstava podatke u APIF-u ažuriralo svega 19.959 imanja.

- Do sada je podatke ažuriralo 19.609 porodičnih gazdinstava i 350 pravnih subjekata. Od registrovanih komercijalnih 4.136 gazdinstava podatke su ažurirala 3.141, dok je kod nekomercijalnih gazdinstava od njih 29.619 registraciju obavilo 16.468 imanja - rekao je Macanović.

On je istakao da oni koji na vrijeme obnove registraciju stiču pravo na premije za proizvedeno i prodato mlijeko, voće, povrće, kao i pravo na regresirano dizel gorivo. Osim toga moći će dobiti podsticaje za nabavku poljoprivredne mehanizacije, modernizaciju i izgradnju prerađivačkih kapaciteta te premije za navodnjavanje.

- Dodatne nove mjere koje će biti dostupne komercijalnim gazdinstvima su pravo na besplatnu hemijsku analizu plodnosti zemljišta i pristup kreditnim sredstvima iz namjenskih kreditnih linija Investiciono-razvojne banke RS i "Partner fonda" - pojasnio je Macanović i podsjetio da je registar poljoprivrednih gazdinstava neophodan preduslov za korišćenje IPARD sredstava predpristupne pomoći tokom pregovora sa EU, kao i za korišćenje EU podsticajnih sredstava. Macanović je dodao da je ažuriranje podataka u APIF-u besplatno.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da se broj registrovanih imanja ogleda u nezadovoljstvu poljoprivrednika. On je istakao da demotivacija proističe iz činjenice da se sve više ratara poljoprivredom bavi zbog proste egzistencije.

- Nema ni nekakve bitnije razlike između registrovanih komercijalnih i nekomercijalnih gazdinstava. Dodatnu zabunu među poljoprivrednike unosi i nemogućnost osiguranja svih lica koja su na neki način vezana za poljoprivredno gazdinstvo, a ne samo nosioca imanja - rekao je Marinković.

Istakao je da je stalno kašnjenje subvencija takođe jedan od razloga za slabu zainteresovanost pri registraciji.

- Nezamislivo je da mljekari ne budu registrovani, kao i proizvođači pšenice, jer je taj dio zaista stimulisan, a ostali manje-više - kaže Marinković i ističe da postoji mogućnost da se dio imanja iz RS registrovano u Brčko distriktu ili FBiH, jer su subvencije nešto bolje.


Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac smatra da je glavni razlog za lošu registraciju odumiranje poljoprivrede i gašenje seoskih gazdinstava.

- Politika BiH kao države je takva da o poljoprivredi niko ne vodi računa. Pet godina se donosi odluka za plavi dizel i još je nema. Ljudi napuštaju proizvodnju, farme se zatvaraju, sela se gase i ko da se registruje - pita se Usorac.

Potrebna dokumenta

Prilikom zahtjeva za upis u registar neophodna je kopija lične karte nosioca porodičnog gazdinstva i članova imanja, lista nepokretnosti i posjedovni list. Potreban je i ugovor o zakupu i ugovor o koncesiji kojim se dokazuje pravni osnov korišćenja zemljišta.

- Pravni subjekti treba da predaju kopije rješenja o registraciji pravnog subjekta, potvrde o jedinstvenom identifikacionom broju, lične karte ovlašćenog lica i dokaz o pravnom osnovu korišćenja zemljišta - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Šta će biti omogućeno onima koji registruju gazdinstva

- premije za proizvedeno i prodato mlijeko, voće, povrće

- regresirano dizel gorivo

- podsticaji za nabavku poljoprivredne mehanizacije

- podsticaji za gradnju prerađivačkih kapaciteta

- premije za navodnjavanje

- besplatna analiza plodnosti zemljišta

- pristup kreditnim sredstvima

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.