NavMenu

Monopolske cijene hrane polako zahvataju i BiH - Ko će regulisati moć trgovačkih lanaca?

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.09.2016. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Tržištem hranom u Evropskoj uniji dominiraju veliki trgovački centri, a posljednjih godina taj trend primjetan je i u Bosni i Hercegovini. Zakoni o zabrani monopola su na snazi, no još uvijek nema mehanizama koji mogu kontrolirati tržišnu moć velikih trgovačkih lanaca. Oni iz godine u godinu sve više postaju jedini put od proizvođača do kupca, čime raste i njihov značaj.

Konsolidacija tržišta

Prema istraživanju britanske Komisije za konkurenciju, svaki trgovački centar koji ima više od 8% učešća na tržištu hranom, ima dovoljno moći da negativno utječe na konkurentnost na tržištu, te time i na plasman hrane.

Takva pozicija omogućava trgovačkim centrima veliku pregovaračku moć u dogovorima s proizvođačima, ali i kontrolu cijena hrane na policama. Nijemci su 2014. godine negodovali zbog velikog utjecaja trgovačkih centara Aldi, Lidl, Edeka, Rewe i Kaufland, koji kontroliraju oko 85% tržišta u ovoj zemlji. Dok se u Njemačkoj za tržišni udio takmiči pet velikih trgovačkih centara, u BiH značajan udio imaju dva trgovačka centra.

Sanela Meholjić Kalajdžić, koja intenzivno radi na istraživanju strukture tržišta osobne potrošnje u BiH, izjavila je za Faktor kako u BiH još uvijek nije konsolidirano tržište trgovačkih lanaca, odnosno, još uvijek se "ne zna ko je glavni".

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
- Tržište je u fazi konsolidacije kada se trgovački centri još uvijek utrkuju ko će biti lider. Jednom kada se tržište konsolidira i kada bude jasno ko ima primat u određenim regijama, oni će početi da se "prate". U takvom stanju, nijedan od njih neće imati razloga da spušta cijenu - rekla je Meholjić Kalajdžić.

Precizne analize o tržišnom udjelu trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini nisu urađene još od 2007. godine, kada su na tržištu BiH dominirali trgovački centri Interex, Konzum, Tropic Centar, Bingo, Mercator i Omega. Mnogih od njih, više nema na tržištu.

S pojačanom konsolidacijom tržišta u posljednjih devet godina, evidentno je da Bingo (oko 160 prodavnica) i Konzum (oko 250 prodavnica) predstavljaju neprikosnovene lidere na tržištu.

U BiH, ali ni u evropskim državama, ne postoje mehanizmi koji bi mogli kontrolirati tržišnu moć velikih trgovačkih centara.

- U uvjetima slobodnog tržišta ne postoje mehanizmi koji bi mogli regulirati trgovačku moć velikih centara. Oni mogu utjecati samo u javnim preduzećima - dodala je Meholjić Kalajdžić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.