NavMenu

Rusija ima više od stotinu dolarskih milijardera

Izvor: Fena Srijeda, 20.02.2008. 10:40
Komentari
Podeli

Broj dolarskih milijardera u Rusiji u prošloj je godini povećan na 101, što je 40 više nego u 2006. godini, objavili su u nedjelju moskovski elektronski mediji, pozivajući se na podatke časopisa "Finance".

Podaci objavljeni u najnovijem broju časopisa "Finance" pokazuju da je imovina 500 najbogatijih ljudi u Rusiji lani vrijedila 715,3 milijardi dolara. To je nešto više od 60 posto ukupnog bruto nacionalnog proizvoda zemlje.

Samo deset najbogatijih ruskih tajkuna prošle godine je "drmalo" kapitalom vrijednim 221 milijardu dolara, navodi se u istraživanju spomenutog časopisa.

Analitičari smatraju da je brz rast broja superimućnih ljudu u Rusiji u prošloj godini bio posljedica prvenstveno naglog povećanja vrijednosti njihovih kompanija, ali i daljnjeg jačanja kursa rublje prema vodećim svjetskim valutama.

Daleko je najbogatiji među ruskim tajkunima, ili oligarsima kako ih naziva domaća javnost, nesuđeni vlasnik RTB Bor Oleg Deripaska. Vrijednost njegove imovine u 2007. procijenjena je na "okruglo" 40 milijardi dolara.

Deripaska, koga u Rusiji zovu i "kralj aluminija i nikla", sa čelnog mjesta najbogatijih oligarha potisnuo je 2006. godine već nadaleko poznatoga vlasnika nogometnog kluba "Chelsea" iz Londona Romana Abramoviča.

Dok je Deripaska prošle godine skoro udvostručio vrijednost svoje imovine, Abramovič je u tom razdoblju uspio svoje bogatstvo uvećati za "samo" dvije milijarde dolara, na ukupno 23 milijarde.

Moskovski finansijski analitičari navode da je Deripaska prošle godine naglo širio svoj biznis i tako je postao "najaktivniji ruski poduzetnik" u 2007. godini.

Jedan od njegovih rijetkih prošlogodišnjih poslovnih promašaja je neuspjeh na tenderu za preuzimanje RTB Bor, jer je ponuda austrijskog biznismena Mirka Kovača bila povoljnija.

Na spisku najbogatijih ruskih biznismena nalaze se, na trećem i četvrtom mjestu, finansijski i industrijski magnati Mihail Fridman i Vladimir Lisin s kapitalom vrijednim po 22,2 milijarde dolara, prenio je Tanjug.

Odmah iza spomenutog "dvojca" nalaze se također "truhli" dolarski milijarderi Aleksej Mordašov (22,1 milijarda dolara), Vladimir Potanjin i Mihail Prohorov, čiji je kapital procijenjen na 21,5 milijardi dolara, dok Sulejman Kerimov raspolaže bogatstvom od 18 milijardi dolara. Viktor Vekselberg i German Han zaključuju grupu ruskih novih kapitalista čije bogatstvo vrijedi najmanje 15 milijardi dolara.

Zanimljivo je da su svi ruski superbogataši muškarci, izuzimajući Elenu Baturinu, suprugu moskovskog gradonačelnika Jurija Lužkova, koja je zaključno s 2007. godinom "nakupila" kapital u vrijednosti sedam milijardi dolara i zauzima 27. mjesto na rang-listi najbogatijih stanovnika Rusije.

Prema broju dolarskih milijardera Rusija zauzima drugo mjesto u svijetu, iza SAD-a. Njemačka je prošle godine imala 60 milijardera i na globalnoj rang-listi je bila treća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.