NavMenu

Kamate na hipotkarne kredite veće u RS u odnosu na FBiH

Izvor: eKapija Srijeda, 21.09.2016. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Jedan od argumenata koji oslikava lošiju ekonomsku sliku u Republici Srpskoj u odnosu na Federaciju Bosne i Hercegovine su i više cijene hipotekarnih kredita, koje banke plasiraju stanovništvu. Komercijalne banke u prosjeku na hipotekarne kredite imaju od pola pa do jedan posto višu kamatnu stopu na godišnjem nivou u RS u odnosu na Federaciju BiH. U prilog ovoj činjenici ide niz ekonomskih i finansijskih parametara koji se uzimaju u obzir kada se sastavljaju krediti.

Kriteriji za kredite


Primjerice jedna kasirka koja radi u trgovačkom centru u Banjaluci na hipotekarni kredit od 70.000 KM za stan, sa rokom otplate od 20 godina, u prosjeku će platiti godišnju kamatnu stopu od 7%, dok bi njena kolegica iz trgovačkog centra u Sarajevu plaćala kamatu 6,5%.

Evidentna je i razlika u mjesečnoj rati kredita, pa bi tako kasirka iz Banjaluke plaćala ratu oko 545 KM, dok bi u FBiH plaćala 513 KM.

Profesor ekonomije na Sarajevskom univerzitetu SSST Matej Živković objasnio je za Faktor da banka uzima u obzir vlastito zaduženje.

- Banka novac koji posuđuje i sama mora odnekud uzeti. To može biti iz depozita ili da posudi od druge banke. Tu se postavlja i pitanje cijene kredita. Uzima se u obzir bonitet klijenta, njegova kreditna historija, da li ima redovna primanja i koliko ona iznose, ima li stalan posao ili stalan biznis – precizirao je Živković.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS za prvi kvartal 2016. godine, od ukupno plasirane 2 mlrd KM kredita građanima, udio nekvalitetnih, odnosno teško naplativih kredita iznosio je 233,8 mil KM.

Živković je rekao da banke uzimaju u obzir i postotak udjela kredita koji se ne vraćaju kod formiranja kamatnih stopa.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Afera koja je pogodila RS sa propašću Bobar Banke i Banke Srpske, dovela je do povećanog opreza komercijalnih banaka kod davanja kredita građanima.

- Banke su propale jer se krediti nisu vraćali i tržište u RS-u nosi sa sobom veći sistemski rizik. Normalno je da su komercijalne banke sada opreznije kada građanima daju kredite – zaključio je Živković.


Tržišna utakmica


Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je za Faktor da su kamate plod analize tržišnih situacija, ponude i konkurencije.

- U sve je naravno umiješana i kalkulacija ročnosti raspoloživog novca. Kada građanin podigne kredit kod banke, on praktično postaje doživotni klijent banke. Tržišna utakmica je ta koja odlučuje koliko visoke će biti kamatne stope – pojasnio je Pavlović.

Sniziti cijene kamata


Zoran Pavlović kaže da su kamate na depozite veoma niske i da je cijena EURIBOR-a na svjetskom tržištu ispod nule, a da je apsurdno da građani imaju visoke kamatne stope na kredit.

- Otkako je uvedena negativna kamatna stopa na depozite banaka, nema potrebe da krediti imaju ovako visoke kamate. Vjerovatno je riječ o međusobnom dogovoru banaka i poštivanju nekih zacrtanih nivoa cijena kamata. Kamate na kredite svakako bi trebale biti niže – smatra Pavlović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.