NavMenu

Potpisan program finansijske saradnje s Kraljevinom Španjolskom: BiH dobila kredit od 80 miliona KM

Izvor: Dnevni list Srijeda, 20.02.2008. 09:56
Komentari
Podeli

Program financijske suradnje između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španjolske u vrijednosti od oko 80 miliona KM potpisan je jučer u Madridu. Program su potpisali zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić i zamjenik španjolskog ministra industrije, trgovine i turizma Pedro Mejia.

Ovim programom španjolska vlada odobrava razvojne koncesijske kredite iz Fonda za razvoj (FAD). Kako je rečeno prilikom potpisivanja sporazuma, navedeni iznos se može implementirati kroz projekte koji će pridonijeti održivom ekonomskom i socijalnom razvoju.

Naročito je poželjno da sredstva idu za financiranje razvoja oblasti ekonomske infrastrukture, uključujući masovni kopneni i zračni promet, energije, telekomunikacija, upravljanja vodama i obnovljive izvore energije. Ukupan iznos programa financijske suradnje treba biti proveden u iduće dvije godine, a popis prioritetnih projekata definiraju i usuglašavaju obje ugovorne strane. Financijski uvjeti koje je odobrio Fond za razvoj su 1,5 posto kamatna stopa, 19 godina otplate sa šest godina grace razdoblja.

Ministar Vrankić je istaknuo važnost ovih kredita za BiH, osobito u oblasti vodoopskrbe, koji će, naglasio je, umnogome poboljšati život stanovništva u općinama - Fojnici, Širokom Brijegu, Ljubuškom i Prnjavoru. Iz Ministarstva financija su nam kazali da je ukupna vrijednost kredita za ove četiri općine oko 14,200.000 KM i da su već u proceduri.

Nakon potpisivanja programa financijske suradnje napomenuto je da je Ministarstvo financija i 2002. potpisalo tri financijska sporazuma na osnovi odobrenih kredita Fonda za razvoj za sustav vodoopskrbe u tri bosanskohercegovačke općine, a ukupna vrijednost iznosila je oko 11 miliona KM. Korisnik FAD kredita za željezničke vagone TALGO u vrijednosti od 66,7 miliona EUR, koji je uspješno implementiran, je i FBiH.

Fojnica će za razvoj vodoopskrbnog sustava dobiti oko 2,100.000 KM, Široki Brijeg i Ljubuški oko 3,600.000 te Prnjavor oko 3,900.000 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.