Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 20.09.2016.| 10:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Emitovanje digitalnog signala u BiH počinje 29. septembra

(Foto: Tomislav Pinter/shutterstock.com)
Emitovanje digitalnog TV signala u BiH zvanično počinje 29. septembra, rekao je ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

On tvrdi da posljednje odgađanje, s obzirom da je ranije kao početak digitalne ere u TV emitovanju u BiH određen 15. septembar, nije uzrokovano bilo kakvim problemima, niti će imati bilo kakve negativne posljedice na ovaj proces.

Osim svih domaćih problema, zbog kojih još nije počelo emitovanje digitalnog TV signala, u ovaj proces umiješali su se i odnosi koje BiH ima sa susjedima, konkretno sa Hrvatskom.

- Zbog predizborne kampanje u Hrvatskoj odgodili smo polaganje kamena temeljca za izgradnju mosta preko Save u Svilaju. Na molbu hrvatskih kolega, ovu ceremoniju smo upriličili nakon izbora u toj državi. Međutim, termin polaganja kamena temeljca poklopio se sa vremenom kada smo planirali u upotrebu pustiti digitalni TV signal. Također, ove sedmice imam sastanke u vezi s izgradnjom mosta preko Save u Bosanskoj Gradiški, tako da smo odlučili da to uradimo krajem mjeseca - kazao je Jusko za Faktor.

On tvrdi da do sada nikada nije čuo za informaciju da komercijalne televizije gube interes za emitovanje programa putem digitalnog signala, te da namjeravaju svoj program emitovati samo putem kablovskih operatera.

Šta više, u kontaktima sa direktorima komercijalnih TV kuća, kako tvrdi Jusko, iskazali su veliku želju da što prije počne emitovanje digitalnog signala.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.