NavMenu

NOVALIĆ: Smanjićemo opterećenje na rad i parafiskalne namete

Izvor: Indikator Utorak, 20.09.2016. 15:39
Komentari
Podeli
Fadil Novalić (Foto: fbihvlada.gov.ba)Fadil Novalić
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obećao je smanjenje opterećenja na rad, obaveza na plaću i parafiskalnih nameta.

- Prihvaćamo zahtjev poslodavaca da se moraju smanjiti opterećenje na rad, obaveze na plaću i parafiskalni nameti, i mi smo u Vladi već u postupku smanjenja parafiskalnih nameta - kazao je Novalić na sastanku sa članovima Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i privrednicima u ponedjeljak u Zenici.

On je kazao da su već su skinuti neki parafiskalni nameti za šume i turizam, a uslijedit će i umanjenje nekih drugih davanja. Međutim, za radikalno smanjenje obaveza moraju se napraviti drugi zahvati u poreznom sistemu, kao što su porezi na višak imovine, luksuz, na hazardne igre, koncesije i drugo.

- Mi smo napravili popis svih parafiskalnih nameta koji nisu na nivou Federacije, ostali su stvarno mnogobrojni nameti na nivou kantona i općina, ali ćemo sa kantonima tražiti eliminaciju tih parafiskalnih nameta - istaknuo je premijer Novalić.

Ideja organizatora, Udruženja poslodavaca, bila je provedba Reformske agende u naredne dvije - tri godine, s naglaskom na probleme opterećanja na rad.


- Pokušavamo da, kao partneri, imamo jednu vrlo aktivnu ulogu, tako da smo Vladi prezentirali svoja razmišljanja i usmjerenja. Smanjenje doprinosa može značajno smanjiti nezaposlenost u FBiH, ali i shvaćamo da će Vlada, s druge strane, imati pad prihoda u fondovima - kazao je za Fenu predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović dodajući da postoji spremnost da se napravi takav model s realiziracijom u više faza, koje će kasnije donijeti smanjenje doprinosa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.