Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 19.09.2016.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izmjene zakona o stečaju u FBiH - Na koji način će biti spašavane firme?

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com )
Uvođenje u praksu takozvanog predstečajnog postupka predstavlja najveću novinu u novom nacrtu izmjena Zakona o stečaju FBiH. Radi se o postupku kojim se pokušava revitalizirati neka firma kojoj prijeti stečaj, piše Faktor.

- Nekada, prije rata, ta procedura se zvala sanacija firme. Sada svi u regiji, pa tako i mi, taj postupak nazivamo predstečajnim. Prema nacrtu zakona, predstečajni postupak bi trebao trajati maksimalno šest mjeseci. Pokretao bi ga stečajni sudija, koji bi odredio osobu za vođenje ovog postupka. Također, predviđeno je imenovanje tima stručnjaka koji bi bili prvi saradnici osobe koja vodi predstečajni postupak. Njihov zadatak bi bio da u zadatom roku predlože niz mjera koje bi za cilj imale spašavanje firme - kazao je profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Milić Simić, koji je, kao predstavnik Udruženja poslodavaca FBiH učestvovao u kreiranju nacrta izmjena ovog zakona.

On je pojasnio i osnovnu razliku između predstečajnog i stečajnog postupka.

- Za razliku od stečaja, kada upravljanje firmom preuzima stečajni upravnik, u predstečajnom postupku uprava kompanije bi nastavila funkcionirati i obavljati redovne zadatke u poslovanju firme - dodao je Simić, napominjući da bi, ako ove izmjene budu usvojene, stečajni postupak trebao biti pokrenut tek ako predložene mjere ne budu davale rezultate, odnosno da predstečajni postupak neće pomoći u spašavanju frme.

Usvajanje izmjena Zakona o stečaju jedna je od obaveza FBiH iz Pisma namjere, na osnovu kojeg je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio novi kreditni aranžman za našu zemlju. Prema Pismu namjere, rok za usvajanje ovog zakona je kraj septembra, ali je izvjesno da taj rok neće biti ispoštovan.

- Ministarstvo pravde je imenovalo radnu grupu, koja je nedavno završila svoj posao na pripremi nacrta izmjena Zakona o stečaju. Sada je potrebno obaviti još neke konsultacije, nakon čega će one biti upućene na sjednicu Vlade, a nakon toga i u Parlament FBiH. Plan nam je da do kraja ove godine spomenute izmjene budu usvojene u Parlamentu – kazao nam je ministar pravde FBiH Mato Jozić.

(Foto: beeboys/shutterstock.com)
Istakao je kako misli da zbog nepoštivanja roka iz Pisma namjere, ako izmjene budu usvojene do kraja godine, neće biti ugrožena isplata naredne tranše kredita MMF-a.

Stav Sindikata

- U pripremi nacrta izmjena Zakona koristili smo se iskustvima RS-a, ali i zemalja iz regije, kako bismo izbjegli probleme u provedbi s kojima su se oni suočavali. Osim eksperata Ministarstva pravde, u izradu nacrta izmjena Zakona uključene su sve zainteresirane strane, odnosno i sindikati i poslodavci – napomenuo je ministar Jozić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao je da nisu bili uključeni u izradi izmjena.

- Znamo za izmjene koje su bile na Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) još 2013. godine. Tada smo dali niz primjedbi na Zakon o stečaju, ali ne znamo šta se dalje dešavalo s njima. Naša dva osnovna zahtjeva su da se ubrzaju stečajni postupci, te da se unese odredba kojom bi se među prioritete za isplatu dugovanja firme koja je u stečaju, uvrste sva dugovanja prema radnicima. Sadašnja rješenja u Zakonu o stečaju, među prioritetima navode isplatu maksimalno šest zaostalih plaća – kazao je Bajramović.

Najveće zamjerke međunarodnih stručnjaka, ali i potencijalnih investitora na postojeći Zakon o stečaju jeste da ovi postupci traju predugo, te da se za to vrijeme dodatno uništava inako posrnula firma nad kojom se vodi ovaj postupak, piše Faktor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.