NavMenu

Investment Corporation of Dubai ulaže 300 mil USD u BiH - Na Skenderiji planiran hotel sa pet zvjezdica

Izvor: eKapija Nedjelja, 18.09.2016. 15:51
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)Sarajevo
Investment Corporation of Dubai (ICD) planira da sagradi elitni hotel s pet zvjezdica na Skenderiji, potvrdio je u intervjuu za Dnevni avaz Muhamed Ibrahim el-Šejbani, izvršni direktor ICD-a.

- Kada je u pitanju Skenderija, naš tim prije tri dana završio je sve pripreme za raspisivanje tendera za master plan na Skenderiji. Ono što ja vidim, ovo je idealna lokacija za gradnju hotela s pet zvjezdica. Ali, o najavljenim ukupnim investicijama još je rano govoriti. Mogu reći: evo, uložit ćemo 300 mil USD, ali to nama ništa ne znači. Čim sve projekte završimo, onda ćemo govoriti o sredstvima. A da ćemo graditi hotel, to je tačno - rekao je El-Šejbani.

Izvršni direktor ICD-a je poručio kako žele u Sarajevu sagraditi nešto posebno, jedinstveno i različito, što će promijeniti sliku grada.

- Sarajevo ima sav potencijal da se razvija poput Dubaija - istkao je te dodao da je cilj zainteresirati ljude iz Dubaija da dolaze u BiH. Ali, potrebno je najprije pojačati turističku ponudu, smještaj i hotelske kapacitete koji zadovoljavaju njihove potrebe.

Inače, El-Šejbani je desna ruka šeika Muhameda Rašida el-Maktuma, predsjednika Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, a fond na čijem je čelu raspolaže portfolijem vrijednim čak 160 mlrd USD. ICD je prije nekoliko dana potpisao memorandum o saradnji s Vladom Kantona Sarajevo u vezi sa ulaganjima u prijestonici BiH.

- Mi smo ozbiljni investitori i nas mali projekti ne zanimaju, u Sarajevo smo došli zbog velikih investicija. Moj je prijedlog da dio radnika iz BiH, kako bismo ojačali turističke kapacitete, odvedemo u Dubai i uključimo u međunarodno tržište turizma, da ih obučimo, da vide kako djeluje veliko tržište. Turizam je velika šansa za BiH, ali BiH još nema dovoljno kapaciteta da zadovolji potrebe gostiju iz Dubaija - dodao je El-Šejbani.

Potvrdio je zainteresovanost za kasarnu Jajce za koju kaže da je dobra lokacija, ali i dodao da je sada prioritet Skenderija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.