Izvor: Capital | Četvrtak, 15.09.2016.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poljaci kupili Intersport za 34,5 mil EUR - U planu otvaranje 50 novih prodavnica

(Foto: holbox/shutterstock.com)
Slovenački trgovinski lanac Mercator, u vlasništvu koncerna Agrokor hrvatskog biznismena Ivice Todorića, prodao je svoje preduzeće za prodaju sportske opreme Intersport poljskom privatnom investicionom fondu Enterprise VII za 34,5 mil EUR.

Transakcija čeka odobrenje tržišnih regulatora, a očekuje se da će biti okončana do kraja ove godine, saopšteno je juče iz Mercatora.

Mihal Kedžija, nadležan za investicije poljskog fonda, izjavio je da želi da transakcija bude završena do kraja novembra.

Prodaja je dio Mercatorove nove strategije, koja se fokusira na primarnu djelatnost kompanije. Kupoprodajni ugovor predviđa da novi vlasnik preuzme sve zaposlene i poslovanje u postojećim prodavnicama.

Intersport u Sloveniji ima 35 prodavnica, u Hrvatskoj 34, u Srbiji 12, u Bosni i Hercegovini 10, u Crnoj Gori dvije, a preko franšiznih trgovina prisutan je i u Makedoniji, Albaniji i Kosovu.

Kedžija je, na konferenciji za novinare u Ljubljani, rekao je da neće biti promjena u upravi Intersporta i da Mateja Jesenek ostaje na čelu kompanije.

Poljski fond očekuje da će kompanija rasti, da će otvoriti 50 novih prodavnica u sljedećih pet godina i zaposliti još ljudi.

Kedžija je takođe naveo da je fond Enterprise Investors do sada investirao u 15 maloprodajnih lanaca, ali nikada u maloprodavca sportske opreme i rekvizita.

U vlasništvu Fonda je i češka Kofola, koja je kupila Radensku, slovenačkog proizvođača mineralne vode. Enterprise Investors je jedan od najvećih privatnih investicionih fondova u centralnoj i istočnoj Evropi, osnovan 1990. godine.

Od tada je osnovao osam novih fondova s ukupnim kapitalom od preko 2 mlrd EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.