Izvor: eKapija | Srijeda, 14.09.2016.| 14:02

Postavljeni temelji za most na Savi kod Svilaja - Ukupna vrijednost projekta 22,3 mil EUR

(Foto: goldenjack/shutterstock.com)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas svečanom otvaranju početka radova na međudržavnom mostu na rijeci Savi kod Svilaja.

Zvizdić je istakao da ovaj infrastrukturni projekat simbolično predstavlja jasno definirane prioritete Vijeća ministara BiH da saradnju sa susjedima podigne na viši nivo, obogati je kako bi se kroz to kreirala perspektivna budućnost čitavog regiona Jugoistočne Evrope, kao i Evropske unije.

Kamen temeljac, čime je ozvaničen početak radova, položili su ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministar pomorstva, prometa i infrastukture RH Oleg Butković.

Most kod Svilaja ukupne dužine 640 metara i širine 29 metara, sa po tri predviđene trake za svaki smjer, veliki je infrastrukturni projekat na Koridoru 5C kojim će se povezati autocesta sa bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

Ukupna vrijednost projekta je 22.308.000 EUR (bez PDV-a), a predviđeni rok izgradnje je dvije godine. Izvođači radova su zagrebački Viadukt i Hering iz Širokog Brijega, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.