Izvor: Capital | Srijeda, 14.09.2016.| 15:40

Naredni mjeseci presudni za banjalučki Kosmos

(Foto: Kosmos.ba)
Naredni mjeseci će biti presudni za spas posrnulog banjalučkog preduzeća Kosmos, u kojima će biti sproveden proces restruktuiranja, poslije kojeg se očekuje da ovo preduzeće nakon dužeg vremena stane na noge.

Rekao je to juče Nezavisnim Goran Radivojac, koji je prije petnaestak dana imenovan za povjerenika u ovom preduzeću, a čiji je posao da zajedno sa rukovodstvom sprovede proces restruktuisanja.

Radivojac je rekao da će prvi korak biti prijava potraživanja od strane povjerilaca i sudsko ročište o tome.

- Ročište za ispitivanje potraživanja zakazano je za 27. oktobar. Dužnik, to jest Kosmos prije toga ima obavezu da informiše povjerioce da prijave svoja potraživanja do ročišta na kojem koristim svoje diskreciono pravo i priznaje nečije potraživanje ili ne priznajem. Zato ovdje provodim dosta vremena kako ne bih nečije osnovno potraživanje odbio ili da se ne desi da prihvatam nešto što ne treba da prihvatim - kaže Radivojac.

Prema zakonu, a kada se uzme u obzir situacija u kojoj se Kosmos nalazi, poslije ročišta slijedi sjednica Skupštine povjerilaca na kojoj će glasati o planu restruktuiranja.

- Plan koji je Uprava preduzeća napravila će, nadam se, do decembra ići pred povjerioce na glasanje. Može biti usvojen, odbijen ili usvojen u promjenjenom obliku. Na taj način svi koji potražuju određena sredstva imaju mogućnost da kroje sudbinu potencijalnog stečajnog dužnika - rekao je Radivojac.

Proces restruktuiranja je ograničen zakonom na pet mjeseci i još po potrebi eventualnih 90 dana.

- Ako plan restruktuiranja bude usvojen, preduzeće nastavlja da posluje bez obzira na vrijeme. Ako se poslovanje bude odvijalo u skladu sa planom, ono će trajati, da ne kažem beskonačno. Dogovaramo saradnju sa Vojskom Srbije, ali ako dođe do problema, nema popravnog, imaju jednu priliku - ističe Radivojac.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.