NavMenu

Regionalna anestezija bezbjednija za porođaj - Njujorški anesteziolozi prenijeli iskustva ljekarima UKC RS

Izvor: RTRS Srijeda, 14.09.2016. 10:08
Komentari
Podeli
(Foto: megaflopp/shutterstock)
Humanitarna organizacija Kibela tokom svoje misije po evropskim zemljama posjetila je i Kliniku za anesteziju i reanimaciju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske. Prenijeli su određena znanja iz oblasti regionalne anestezije i postoperativne analgezije u cilju bezbjednog poroda.

Dosadašnja praksa kod nas, kada su u pitanju carski rezovi, potvrđuje da je više od 70% pacijentkinja porođeno pod dejstvom opšte anestezije. Međutim, u zapadnom svijetu se koristi regionalna anestezija, jer je kako najnovije studije pokazuju, bezbjednija za pacijenta i bebu.

Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Darko Golić rekao je da će nove tehnike koje usvajaju dodatno poboljšati zdravstvenu situaciju u UKC-u.

- Do sada je bilo uobičajemo da se carski rez radi u opštoj anesteziji, što znači da pacijent spava, a naše kolege iz Amerike nam govore da je sigurnije da se obavlja u nekom obliku regionalne anestezije - rekao je Golić.

Specijalista anesteziolog u Sani bolnici Bruklin u Njujorku Ivan Veličković rekao je da Kibela program saradnje američkih ljekara i onih koji se bave anestezijom za porodiljstvo, postoji već pet godina, a prvi put je prisutan u Banjaluci, ističući da je prijatno iznenađen znanjem banjalučkih ljekara i uslovima rada.


- Naš cilj je da iskustva i rad iz Amerike prenesemo ovdje na banjalučke ljekare. Želimo da uspostavimo dugogodišnju saradnju koja bi značila dolazak američkih ljekara na ove prostore radi razmjene iskustava - rekao je Veličković.

Za dva dana, koliko borave u Banjaluci, američki doktori operisali su osam pacijentkinja u spinalnoj ili epiduralnoj anesteziji. Riječ je o novoj vrsti anestezije gdje je pacijentkinja budna, samo je ciljani dio pod dejstvom anestezije.

Pacijentkinja ima pravo da izrazi koji oblik anestezije želi, međutim postoje situacije kada se, zbog zdravlja, ta želja ne može ispuniti i onda anesteziolog treba da odredi koju će anesteziju primijeniti. Cijena spinalne anestezije je nešto više od 200 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.