Izvor: Indikator | Srijeda, 14.09.2016.| 15:38

Kakva je krvna slika preduzeća u RS - APIF daje ocjene boniteta prema metodologiji Instituta ekonomskih nauka

(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Finansijska slika preduzeća u Republici Srpskoj biće dostupna crno na bijelo. Za to će se pobrinuti u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), koja će nuditi uslugu ocjene boniteta.

- Mi ćemo na osnovu metodologije koju je uradio Institut ekonomskih nauka uraditi ocjenu boniteta privrednog subjekta. To je kredibilitet da li je neki privredni subjekat likvidan, kakvi su njegovi finansijski pokazatelji i kakva je njegova krvna slika - rekla je Jelena Ćetković, direktor APIF-a.

Jelena Poljašević sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, u okviru kog radi, Institut ekonomskih nauka, kaže da se analiza finansijskih izvještaja vrši tekuće godine.

- Nakon toga se procjenjuje da li će oni biti nelikvidni, odnosno da li će im blokada biti na računima, da li će biti u stečaju, ili likvidaciji za narednu godinu - navodi Poljašević.

U protekle tri godine je kroz prste stručnjaka Instituta ekonomskih nauka prošlo 8.000 preduzeća kako bi došli do najboljeg metoda. Odlučili su se za logističku regresiju – model koji na uzorku od 95% na najbolji način predviđa šta će se dešavati.

- Nastojimo pomoći privrednicima da se prepoznaju između sebe, ko je likvidan, ko izmiruje obaveze, ko nema potencijala da izmiri obaveze i na taj način bi isčistili situaciju koliko-toliko sa aspekta likvidnosti - rekao je Goran Radivojac sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

Ocjena boniteta preduzeća biće od pomoći investitorima, bankama, potencijalnim partnerima u projektima, Vladi RS. U APIF-u kažu da cijenu usluge još nisu utanačili, ali prilagodiće je privrednicima i njihovim potrebama.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.