Izvor: Indikator | Srijeda, 14.09.2016.| 15:39

Poljski fond Enterprise Investitors kupuje Intersport za 30 mil EUR

Mercator je društvo Intersport, koje upravlja Intersportovom franšizom u Sloveniji i široj regiji, prodao poljskom fondu Enterprise Investors, a ugovor bi neslužbeno mogao biti potpisan danas, 14. septembra, piše list Finance, a prenosi Delo. U Enterprise Investitorsu su u međuvremenu za danas najavili predstavljanje nove investicije u Sloveniji.

Mercator je vlasnik kompanije Intersport ISI, koja upravlja licenciranom aktivnosti prodaje sportske opreme. U Sloveniji ima 35 trgovina, u Hrvatskoj 34, u Srbiji 12, u Bosni i Hercegovini 10, u Crnoj Gori dvije, a sa franšiznim prodavnicama je prisutan na tržištima Makedonije, Albanije i Kosova.

Nove investicije će biti u središtu konferencije za novinare Michal Kedzia, partnera u poljskom private equity fondu. Kako piše Finance, posao je već u završnoj fazi, Poljaci trebaju Intersportu platiti više od 30 mil EUR.

Mercator je u fazi prodaje non-core aktivnosti. Između ostalog, Pekarna Grosuplje prodana je grupi Don Don, turistička agencija M Holidays je sletjela u ruke Kompasa, lanac prodavnica odjeće Modiana kupio je Montecristo SL, u kojem su snage udružili Montecristo Holding u vlasništvu kompanie iz Hong Konga Emkay Investments i poduzetnik Goran Kristan.

Mercator Grupa iz hrvatske grupe Agrokor u prvom polugodištu generirala je 1,25 mlrd EUR prihoda od prodaje, što je 3,3% manje nego u istom periodu prošle godine. Prema njima, pad je posljedica nastavka teških uvjeta na tržištu, kao i aktivnosti koje se odnose na obnovu objekata. Moguće ga je pripisati manjem broju trgovina u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj.

Kako navodi Finance, Mercator je u završnoj fazi monetizacije nekretnina. U ovogodišnjem trećem kvartalu namjeravaju prodati 108 mil EUR nekretnina, koje bi potom uzeo u zakup na 20 godina sa mogućnošću produženja. Uglavnom je riječ o trgovačkim centrima srednje veličine u Sloveniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.