NavMenu

Vlada KS i Investicioni fond iz Dubaija potpisali memorandum o razumijevanju - Interes za više projekata, u fokusu Skenderija

Izvor: eKapija Utorak, 13.09.2016. 15:35
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i izvršni direktor Investment Corporation of Dubai (Investicioni fond) Mohammed Ibrahim Al Shaibani potpisali su juče, 12. septembra, memorandum o razumijevanju.

Memorandum je rezultat više održanih sastanaka između Vlade KS i predstavnika Investicionog fonda iz Dubaija, nakon čega treba uslijediti izrada studije izvodljivosti za ulagačima potencijalno interesantne projekte.

- Dogovor je bio da se do sada ne prezentiraju javnosti mogući interesi sve dok se predstavnici Fonda ne opredijele da li će i pod kojim okolnostima eventualno investirati u KS. Za sada ima pet, šest projekata u kojima su oni pronašli svoj interes. Tu su i Bjelašnica i Jajce kasarna, a krećemo od kompleksa Skenderije u kojoj smo danas potpisali Memorandum o saradnji. Biće potrebno napraviti jednu dubinsku analizu, ispitati mogućnosti i oblik investiranja s obzirom da na tom području Kanton ima značajan dio svog zemljišta i nekretnina. Nismo specificirali kako bi to eventualno izgledalo a to ćemo uraditi završnim ugovorom koji je preciziran u ovom Memorandumu o saradnji - istakao je premijer Konaković.

Pojasnio je da memorandum ne povlači druge pravne posljedice te da finansiranje prvog dijela čitavog procesa je na strani Investicionog fonda koja će za to obezbijediti i ljude. Vladi Kantona Sarajevo biće predočeni interesi i zahtjevi za eventualna buduća ulaganja.

Investment Corporation of Dubai je državni investicioni fond, vlasnik je velikih avio kompanija, luksuznih hotelskih lanaca, te brojnih drugih nekretnina i kompanija, a odnedavno je i vlasnik nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro u Crnoj Gori.

Kako je istakao Al Shaibani ovo je način da se jednom većom investicijom nastave već započeta ulaganja u našoj zemlji. Uspostavljanje aviolinije Sarajevo - Dubaji jedna je od direktnih njegovih zasluga. Fly Dubai, koji je i u vlasništvu ovog Fonda i kako je istaknuo, vrlo je zadovoljan ovim poslovnim potezom.


- Ja sam jedan od većih lobista za Bosnu i Hercegovinu koja je posebno važna za nas. U narednih 12 do 15 mjeseci, kako je u ovom dokumentu navedeno, mi ćemo sa našim timom napraviti analize i procjene nekoliko potencijalnih investicija ovdje u Sarajevu - istakao je Al Shaibani.

Investicioni fond je u svrhu razvoja i investiranja u bosanskohercegovačku poljoprivredu formirao namjenski Fond od 100 mil EUR. Deset miliona već je uloženo u fabriku Bosnaplod u Brčkom, direktno i indirektno zaposleno je više stotina ljudi. Nedavnom kupovinom mostarskog Hepoka, Fond potvrđuje ozbiljnost i namjere ulaganja u poljoprivredu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.