NavMenu

Njemačka vapi za radnicima, niko neće u vozače

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 12.09.2016. 11:12
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Udruženja zvone za uzbunu: ako se nešto ne preduzme, u Njemačkoj uskoro neće biti moguće sve putnike i svu robu prevesti od tačke A do točke B.

Udruženja njemačkih prevoznika (VDV) posebno ukazuju na raskorak u sve gušćoj mreži javnog prevoza i sve većem broju vozača koji odlaze u penziju ili se nalaze pred penzijom.

Situacija je posebno kritična sa mašinovođama, piše Dojče vele.

- Niko više ne želi da vozi lokomotive - žali se sindikat mašinovođa GDL.

Dječački snovi o upravljanju lokomotivom očito ispare nakon puberteta. Trenutno širem zemlje nedostaje od 800 do 1.000 mašinovođa. Niko očito nije spreman na samoću i rad u smjenama. I gradovi poput Berlina očajnički traže nekoga ko bi prevozio građane. Prosječna starost berlinskih vozača podzemnih i nadzemnih željeznica je 50 godina.

- Nama trebaju mladi - vapi jedan predstavnik minhenskog gradskog preduzeća.

Otkako je u Njemačkoj prije nekoliko godina ukinut monopol željeznice u međugradskom saobraćaju, pojavio se i akutni manjak vozača autobusa na dužim relacijama. Njemačko udruženje autobuskih prevoznika govori o trenutnom manjku od 2.000 vozača.

(Foto: Inna Sokolovska/shutterstock)
U sljedećim godinama bi taj broj mogao da poraste na čak 10.000. Udruženja su pokrenula agresivnu kampanju među mladima pod sloganom "Pokreni nešto – budi vozač autobusa".

Niko neće za upravljač

Slična je situacija i sa rastućim sektorom drumskog teretnog prevoza. Doduše, trenutno se za taj posao obučava oko 7.000 mladih, ali oni presporo ulaze na tržište rada da bi se pokrio manjak. Ne postoje tačni podaci koliko širom Njemačke trenutno nedostaje vozača teretnih vozila, ali samo na području Duisburga (gdje se nalazi najveća riječna luka u Evropi i gdje je sjedište mnogih špediterskih kompanija) nedostaje 3.000 vozača.


Kako kaže predstavnik Udruženja profesionalnih vozača Wolfgang Westermann, mnogi špediteri su prisiljeni da svoje vozače zadržavaju i nakon odlaska u penziju. Drugi pak pojačano traže za vozačima širom Evropske unije.

Jedini sektor u kom u Njemačkoj ne vapi za vozačima, odnosno pilotima, je vazdušni.

- Tržište je zasićeno - poručuje udruženje pilota Cockpit.

Manjak pilota je primjetan u Aziji i SAD-u, ali tamo su i radni uslovi dosta slabiji nego u Evropi pa tako većina uloženo vrijeme i novac (najmanje 200.000 EUR za pilotsko školovanje) pokušava da nadoknadi boljim radnim ugovorima kod evropskih kompanija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.