Izvor: SEE Investment Solutions | Subota, 16.02.2008.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Analiza trgovanja sa Sarajevske berze za period 11. 02. - 15. 02. 2008. godine

(Foto: b)

Protekla sedmica na Sarajevskoj berzi nije donijela ništa novo, ili bolje rečeno ništa vrijedno pomena. Vrlo slab promet, koji je nekako uspio preći 5 miliona KM, te novi pad vrijednosti indeksa rezultat su ovosedmičnog poslovanja. Indeks investicionih fondova BIFX je izgubio 3,66 posto vrijednosti, dok se SASX - 10 u toku sedmice spuštao ispod 3.000 poena, što je na kraju rezultiralo padom od 3,74%. Nakon nekoliko neuspjelih vanrednih aukcija, danas je uspjela prodaja 5.088 dionica Šipad Export-Importa, koje su bile u državnom vlasništvu. Ipak, očekivanja federalnog ministarstva se nisu ispunila s obzirom da je ponuđena mnogo veća količina, za koju investitori nisu pokazali interes.

Samo dva investiciona fonda zabilježila su porast kursa, i to Herbos fond za 1,77% i Naprijed d.d. za 0,96%. Apsolutno najveći pad kursa, 12,70%, imale su dionice sarajevskog Prof Plusa. Cijena ove dionice na kraju sedmice iznosi 10,86 KM. Veliki pad bilježe i Prevent Invest i Bonus d.d., 6,29% odnosno 5,39%. Najviše je trgovano dionicama Big investicione grupe u iznosu većem od 195 hiljada KM, te dionicama Bosfina u iznosu 167.393 KM.

Trećina ovosedmičnog prometa dionicama emitenata iz sastava SASX-10 otpada na trgovinu dionicama ABS Banke d.d. Ukupan promet je iznosio 1.073.918 po srednjem kursu od 600 KM. U skladu s ovosedmičnim trendom većina je poslovala s gubitkom, od kojih najveći bilježe JP Elektroprivreda HZHB sa padom kursa od 7,14% te BH Telecom, koji je izgubio 6,88 % vrijednosti dionice. Od četiri emitenta koja su zabilježila rast, najveći je ostvarila sarajevska Hidrogradnja. Cijena dionice posljednji dan trgovanja iznosila je 17,88 KM.

Kraj sedmičnog trgovanja obilježio je porast vrijednosti dionice Interšpeda od 66,67%. Promet veći od 132 hiljade KM ostvaren je po srednjem kursu 50,00 KM

Objavljena je tender ponuda za kupovinu dionica emitenta DIP Oštrelj d.d. Bosanski Petrovac, simbol OSTRRK1. Ponuđač je pravno lice GTH Krnjeuša d.o.o. Bosanski Petrovac. Ponuđač i lica, koja s njim zajednički djeluju, su vlasnici ukupno 118.851 dionica Emitenta, koje čine 89,94% od ukupnog broja emitovanih dionica. Tender ponuda se odnosi na 13.294 slobodno prenosivih redovnih dionica Emitenta, koje nisu u vlasništvu ponuđača i lica koja s njim zajednički djeluju što u procentu iznosi 10,0601%. Ponuđena cijena po jednoj dionici je 3,80 KM. Rok važenja tender ponude je 30 dana.

Sarajevska berza je zakazala vanrednu aukciju za 03. 03. 2008. godine. Predmet prodaje je 137.961 dionica emitenta TD Progres d.d. Zenica (PRGZRK4) koje su u vlasništvu investicionog fonda Eurofond-1 d.d. Tuzla. Cijena ponuđenih dionica iznosi 3,63 KM po dionici. Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1, pri kojoj su dozvoljeni samo kupovni nalozi koji glase na količinu identičnu onoj u prodajnom nalogu.

Autor: Sanja Vidaković

Sponzor komentara:

SEE Investment Solutions d.o.o. za brokerske poslove - članica Sarajevske berze

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE