Izvor: Klix | Nedjelja, 11.09.2016.| 16:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za efikasniji penzioni sistem u FBiH - Vlada utvrdila Prijedlog zakona o PIO

(Foto: I.Vukša)
Vlada Federacije BiH utvrdila je na sjednici u petak, 9. septembra, Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Prema riječima ministra rada i socijalne politike FBiH Veska Drljače, svi zahtjevi penzionera su ispunjeni, a ova reforma zakona donijet će efikasniji i učinkovitiji penzioni sistem.

Prema ranijoj strategiji utvrđeno je da trenutni penzioni sistem ne funkcioniše dobro i da bi sam od sebe doživio kolaps. Reforme su bile potrebne kako bi se konačno uredio ovaj sistem, te da penzioneri ne bi čekali ponekad i do kraja mjeseca na svoju penziju.

- Ovaj zakon je, nakon što je usvojen u formi nacrta, prošao različite institucije. Obavljene su konsultacije sa Savezom penzionera, poslodavcima i ostalim subjektima. Usvojeni Prijedlog podrazumijeva promjene uvođenja bodovnog sistema umjesto postojećeg sistema koeficijenta koji se pokazao neučinkovitim, uvođenje redovnog usklađivanja penzija prema rastu BDP-a i usklađivanja plata prema indeksu potrošačkih cijena, te trezorski sistem poslovanja - rekao je Drljača.

Pooštravaju se uvjeti za ostvarivanje prava na penzije, uz izuzetke, a proširen je i penzijski obuhvat ne samo na plate već i na naknade na koje se vrši uplata doprinosa.

- Uvode se odredbe koje će na pravičniji način utvrditi stope doprinosa koje se odnose na beneficirani radni staž i bit će izvršena revizija tih radnih mjesta. Također doprinosi za te kategorije će se plaćati u pravičnom iznosu, a do sada je bilo u nižem iznosu - kazao je ministar.

Bitno je istaći da usvojene izmjene garantuju da neće doći do smanjenja penzija, te će se penzije redovno isplaćivati. U zakon su uvrštene i tražene posmrtnine koje su penzionerima veoma bitno. Doći do promjene i u invalidskim penzijama.

- Mi smo poznati kao država koja ima najveći broj invalidskih penzija. Cilj je da se smanji u realne okvire, sa 23 posto na 18 posto. To je proces koji ide postepeno. Pooštreni su uvjeti i za porodične penzije. Isplata penzije je vezana s brojem godina života, uz izuzetke koji se odnose na kategorije poginulih i šehida - rekao je drljača.

Istakao je kako zakon predstavlja jednu od bitnih prekretnica jer nije reformisan posljednjih 18 godina.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.