NavMenu

Za efikasniji penzioni sistem u FBiH - Vlada utvrdila Prijedlog zakona o PIO

Izvor: Klix Nedjelja, 11.09.2016. 16:56
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Vlada Federacije BiH utvrdila je na sjednici u petak, 9. septembra, Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Prema riječima ministra rada i socijalne politike FBiH Veska Drljače, svi zahtjevi penzionera su ispunjeni, a ova reforma zakona donijet će efikasniji i učinkovitiji penzioni sistem.

Prema ranijoj strategiji utvrđeno je da trenutni penzioni sistem ne funkcioniše dobro i da bi sam od sebe doživio kolaps. Reforme su bile potrebne kako bi se konačno uredio ovaj sistem, te da penzioneri ne bi čekali ponekad i do kraja mjeseca na svoju penziju.

- Ovaj zakon je, nakon što je usvojen u formi nacrta, prošao različite institucije. Obavljene su konsultacije sa Savezom penzionera, poslodavcima i ostalim subjektima. Usvojeni Prijedlog podrazumijeva promjene uvođenja bodovnog sistema umjesto postojećeg sistema koeficijenta koji se pokazao neučinkovitim, uvođenje redovnog usklađivanja penzija prema rastu BDP-a i usklađivanja plata prema indeksu potrošačkih cijena, te trezorski sistem poslovanja - rekao je Drljača.

Pooštravaju se uvjeti za ostvarivanje prava na penzije, uz izuzetke, a proširen je i penzijski obuhvat ne samo na plate već i na naknade na koje se vrši uplata doprinosa.

- Uvode se odredbe koje će na pravičniji način utvrditi stope doprinosa koje se odnose na beneficirani radni staž i bit će izvršena revizija tih radnih mjesta. Također doprinosi za te kategorije će se plaćati u pravičnom iznosu, a do sada je bilo u nižem iznosu - kazao je ministar.


Bitno je istaći da usvojene izmjene garantuju da neće doći do smanjenja penzija, te će se penzije redovno isplaćivati. U zakon su uvrštene i tražene posmrtnine koje su penzionerima veoma bitno. Doći do promjene i u invalidskim penzijama.

- Mi smo poznati kao država koja ima najveći broj invalidskih penzija. Cilj je da se smanji u realne okvire, sa 23 posto na 18 posto. To je proces koji ide postepeno. Pooštreni su uvjeti i za porodične penzije. Isplata penzije je vezana s brojem godina života, uz izuzetke koji se odnose na kategorije poginulih i šehida - rekao je drljača.

Istakao je kako zakon predstavlja jednu od bitnih prekretnica jer nije reformisan posljednjih 18 godina.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.