NavMenu

Za spas Zavoda za izgradnju Banjaluka potrebno 60.000 ili ide u stečaj

Izvor: Glas Srpske Petak, 09.09.2016. 11:07
Komentari
Podeli

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Menadžment Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL) mora da obezbijedi 60.000 KM kako bi spriječio stečaj ovog preduzeća. Intenzivno se radi na pronalasku rješenja kako bi se spasilo ovo preduzeće, ali grad mu ne može dati novac.

Izjavio je to juče gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović komentarišući stanje u ovom preduzeću, kojem je još u maju blokiran račun.

- Novi menadžment koji je imenovan prije 15 dana radi na tome da stvari pokrenu sa mrtve tačke. Ukoliko to ne učine, zakon je jasan, slijedi stečaj - kazao je Gavranović.

Nada se da će ZIBL uspjeti da obezbijedi potreban novac kako bi se izvršila deblokada računa.

- Sredstva bi trebalo da nabave kroz naplatu potraživanja iz već završenih poslova ili da dobiju avans za poslove koje treba da urade. Grad im iz budžeta ne može dati novac mimo onih poslova koje ima dogovorene sa ZIBL-om. Oni su akcionarsko društvo i nije moguće sa stanovišta zakona da mi iz budžeta grada dajemo novac za spas ZIBL-a - objasnio je Gavranović.

Dodao je da je jedan od razloga za blokadu računa ZIBL-a zahtjev radnika da im se isplate potraživanja.

- Oni imaju pravo da dobiju svoje zarađene plate, ali moraju računati da će, ukoliko dođe do stečaja, i oni biti dio toga - kazao je Gavranović.

U vlasničkoj strukturi ZIBL-a udio Grada iznosi 67,12 odsto, dok privatni kapital raspolaže sa 17,37, a sitni akcionari sa 15,51 odsto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.