NavMenu

Ozvaničen početak izgradnje Trebevićke žičare - Radove izvodi italijanska firma Leitner

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.09.2016. 15:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: photopixel/shutterstock.com)Ilustracija
Početak izgradnje Trebevićke žičare ozvaničen je Ugovorom o izradi glavnog projekta, isporuci opreme, montaži i puštanju u pogon žičare, kojeg su danas potpisali gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i predstavnik italijanske firme Leitner, Dominic Bosio.

- Ovo je važan događaj za Grad Sarajevo. Žičaru će graditi italijanska firma Leitner, koja je na međunarodnom tenderu koji je Grad Sarajevo proveo izabrana kao najpovoljniji ponuđač. Inače, Leitner je danas jedna od vodećih svjetskih firmi za projektovanje, proizvodnju i montažu žičara - istakao je Komšić na pres konferenciji upriličenoj po potpisivanju ugovora.

Dominic Bosio je rekao da je firmi Leitner čast što će Sarajevo biti jedan od referentnih gradova kojem će ponuditi svoju najmoderniju opremu.

Oficijelni predstavnik donatora, gospodina Offermanna, Armin Rustanbegović, koji je također prisustvovao pres konferenciji, izjavio je da je sa današnjim danom donacija operativna, te će se firmi Leitner izvršiti avansna uplata, kako bi radovi mogli odmah početi.

Žičaru će činiti 33 kabine, svaka sa po 10 mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za 7 minuta i 15 sekundi. Za razliku od stare, nova žičara neće stvarati buku i koristiće malo energije.


Kabine su ustvari panoramske gondole, koje se mogu koristi i danju i noću, ili u vidu konvoja za potrebe prigodnih manifestacija u gradu. Dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je najavio da će firma Leitner za sedam do deset dana isporučiti jednu gondolu koja će kao mini instalacija biti izložena ispred gradske Vijećnice kako bi se građani Sarajeva mogli upoznati sa njenim izgledom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.