NavMenu

Voćari i povrtari u Derventi dobili novu hladnjaču

Izvor: RTRS Četvrtak, 08.09.2016. 09:02
Komentari
Podeli
(Foto: Mark Yuill/shutterstock.com)
U Derventi je otvorena hladnjača za skladištenje voća i povrća. Hladnjača je izgrađena sredstvima Ambasade Italije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Opštine Derventa, a koštala je oko 170.000 KM.

Novoizgrađena hladnjača trebalo bi da to bude tranzitno skladište za otkup proizvoda sa imanja zadrugara i nezadrugara dogovorenom proizvodnjom i plasmanom na tržište poznatim kupcima. Kapacitet hladnjače je 370 kubnih metara, a iako je objekat tek izgrađen, uveliko se radi na proširenju kapaciteta.

Rajko Kaluga, direktor zadruge Agroposavina Farm, kaže da planiraju instaliranje tunela za malinu, pošto je u Derventi zasnovana proizvodnja ovog voća. Naveo je da će u drugoj fazi nastojati da obezbijede opremu za pakovanje i sušenje otkupljenog voća i povrća.

U tri rashladne komore planirano je skladištenje jagodičastog voća, ali i krušaka i jabuka, zavisno od interesovanja proizvođača.

Milenko Obradović, direktor Agencije za agrarna plaćanja, rekao je da na ovom prostoru ima velikih tržišnih viškova voća i povrća, zbog čega je bila opravdana izgradnja hladnjače koja će dodati novu vrijednost proizvodima.


Marko Zekinato, predstavnik Ambasade Italije, kaže da je projekat počeo u proljeće 2015. godine, a ukupna vrijednost koju finansira Ministarstvo spoljnih poslova Italije je 1,2 mil EUR i uključuje šest opština u Bosni i Hercegovini. Projekat je u završnoj fazi, a konačan završetak očekuje se u decembru ove godine.

Pravilnik o načinu korišćenja hladnjače trenutno je u izradi, ali je izvjesno da će različite kriterijume imati registrovani i neregistrovani poljoprivredni proizvođači, a poseban tretman imaće oni kojima je poplava 2014. godine nanijela štetu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.