Izvor: Klix | Četvrtak, 08.09.2016.| 08:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro testna faza projekta digitalizacije u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru

(Foto: Maxx-Studio/shutterstock.com)
Do kraja septembra biće puštena testna faza nacionalnog projekta digitalizacije u Bosni i Hercegovini. Za vrijeme trajanja testnog perioda programi BHRT-a, FTV-a i RTRS-a emitovati će se u digitalnom obliku na prostoru Sarajeva, Banjaluke i Mostara, potvrdio je za Klix.ba ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko.

Jusko je kazao kako je proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini, koji je već počeo, nacionalni projekat koji je od velike važnosti za svakog građanina ove zemlje. Dodaje da je za ovaj projekat, koji je podijeljen u nekoliko faza, u proteklom periodu izrađena i usvojena tehnička dokumentacija i da su osigurana kompletna finansijska sredstva za realizaciju.

Prva faza ja najvažnija i obuhvata nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme, potrebene za pokrivanje digitalnim signalom teritorije Sarajeva, Banjaluke i Mostara, kao i osposobljavanje pet informativno tehničkih centara.

- U ovome momentu u Prvoj fazi projekta digitalizacije spremni smo za puštanje u rad MUX-a za koje su pribavljene sve potrebne dozvole od Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine i to puštanje će se desiti u toku septembra 2016. godine. Testna faza MUX-a podrazumijeva da će se instalirana oprema pustiti u rad na testni period od 90 dana - rekao je Jusko.

Za vrijeme trajanja testnog perioda programi Javnih emitera, odnosno BHRT-a, FTV-a i RTRS-a, emitovaće se u digitalnom obliku na prostoru na kojem je instalirana oprema, kako bi se istestirala oprema i napravila konačna primopredaja nakon čega bi se i zvanično MUX-A pustio u rad.

- Ukoliko se testna faza pokaže kao uspješna programi Javnih emitera bi se i zvanično počeli emitovati u digitalnom obliku na prostoru Sarajeva, Banjaluke i Mostara - kazao je Jusko.

Nakon što se proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV signala završi država će početi naplaćivati takozvanu digitalnu dividendu.

- TV stanice, nosioci Dozvola za emitovanje TV signala izdatih od RAK-a, koje budu emitovale svoj signal putem izgrađene infrastrukture i postavljene opreme će plaćati digitalnu dividendu - kazao je Jusko.

Procesom digitalizacije će biti obuhvaćeni i mobilni operateri koje će u tom procesu moći pokrenuti 4G mrežu što je od interesa za njih kao kompanije koje žele da prate tehnološke tokove i procese koji se provode širom svijeta tako i za građane BiH koji žele da koriste sve mogućnosti koje nudi 4G mreža, a to su veće brzine prijenosa podataka i brži pristup internetu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.