NavMenu

Kako su automobilske kompanije dobile imena

Izvor: N1 Srijeda, 07.09.2016. 14:50
Komentari
Podeli
(Foto: Kritchanut/shutterstock.com)
Istorija automobilske industrije ne bi bila to što jeste da njen veoma zanimljiv dio ne čini i način na koji su fabrike i brendovi dobijali imena. Firme su najčešće nazivane po svojim osnivačima i vlasnicima, ali rijetkost nisu bile ni skraćenice ili latinski nazivi.

Ford

Ford je, svakako, jedna od najpoznatijih i prvih fabrika automobila na svijetu koja je koristila montažni traku. U svim udžbenicima ekonomije i menadžmenta, poznata je čuvena izreka Henrija Forda, osnivača fabrike, prilikom plasiranja čuvenog modela T - "Kupac može da bira boju automobila, pod uslovom da je ona crna".

Fabrika je osnovana 1901. u SAD, a od 1903. nosi ime Ford Motor Company, naravno, po svom osnivaču i vlasniku Henriju Fordu.

Daimler-Benz

Naziv dolazi od prezimena Gotliba Dajmlera i Karla Benza.

Karl Benz je bio njemački inženjer, izumitelj automobila na tri točka koji je pokretao četvorocilindarski benzinski motor. Velika revolucija se desila 1866. godine i ostala je upisana zlatnim slovima u automobilskoj istoriji. Gotlib Dajmler je, takođe, bio njemački inženjer, osnivač firme Daimler Motoren Gesellschaft.


Ova bavarska fabrika je od svog osnivanja oličenje stila i luksuza. Sam istorijat Audija je veoma interesantan.

Fabrika potiče od male automobilske radionice osnovane 1899. godine u Inglštatu u Bavarskoj i veže se za ime Augusta Horha. Prvi automobil je izašao iz radionice 1901. godine. Sa svojim partnerom, Francom Firkenčerom, Horh kompaniji daje ime Audi, po latinskoj reči audio – slušati. Njemačka riječ Hör takođe ima isto značenje.

Među ljubiteljima automobilske istorije prisutno je i uvjerenje da je Audi, ustvari, akronim od Auto Union Deutschland Ingolstadt

Horh napušta kompaniju 1909. godine pod prisilom i u gradiću Cvikau osniva novu firmu – Horh. Već 1932. godine dolazi do integracije Audija, Horha, DKW-a i Wanderera u Auto uniju. Odatle i potiče čuveni logo Audija koji se sastoji iz 4 kruga.


Fabriku su 1916. godine osnovali Karl Rap i Gustav Oto sa idejom da se bavi proizvodnjom avionskih motora. Kompanija je bila poznata pod imenom Bayerische Fleugzeug Werke, da bi joj vlasnici 1932. promijenili ime u Bauyerische Motoren Werke i prešli na proizvodnju automobila.


Sama ideja, pri nastanku fabrike iz Volfsburga, se temeljila na proizvodnji pouzdanih i ne previše skupih automobila, dostupnih širokim narodnim masama. Odatle i zgodna njemačka kovanica Volks Wagen, odnosno narodni auto.


Fabriku Opel je 1898. godine osnovao Adam Opel sa svojom četvoricom braće. Prvo su se bavili proizvodnjom bicikala i šivaćih mašina, ali su ubrzo postali najveća njemačka fabrika automobila i to laskavo mjesto zauzimali sve do početka Drugog svjetskog rata.


(Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)
Još jedan njemački gigant stiže iz Volfsburga. Fabrika je dobila ime po Ferdinandu Poršeu, rođenom Austrijancu, koji je po zemljačkoj liniji bio u odličnim odnosima sa Adolfom Hitlerom, što ga nije puno omelo da po završetku rata nastavi sa proizvodnjom automobila.

Prvi automobil iz fabrike je izašao 1934. godine, zamisao je bila slična Volkswagenovoj, ali… očigledno je da se otišlo u sasvim drugom pravcu.

Mercedes

Pregled njemačke automobilske industrije završavamo možda i najvećim gigantom i onim na šta mnogi pomisle kada se pomene riječ automobil. Dakle, stižemo i do Mercedesa.

Priča je vezana za Emila Jelineka, austrougarskog karijernog diplomatu i predstavnika Daimlera za Francusku, SAD i Austro-Ugarsku. Jelinek 1902. godine osniva novu kompaniju i daje joj ime po svojoj kćerki – Mercedes.


Sinonim za italijanske automobile je, svakako, FIAT. Fabriku je 1899. godine u Torinu osnovao Đovani Anjeli. Sam naziv FIAT je akronim od Fabrica Italiana Automobili Torino. I danas je u vlasništvu porodice Anjeli.

Alfa Romeo

Osnovana je 1910 godine kao Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (ALFA). U ruke italijanskog industrijalca Nikole Romea prelazi 1915. godine, koji je imenu ALFA dodao svoje prezime.


Sakichi Toyoda je 1926. godine osnovao fabriku The Toyoda Automatic Loom Works Ltd. koja se nije bavila proizvodnjom automobila. Devet godina posle, fabrika proizvodi svoj prvi automobil, a nešto kasnije osnivačev sin, zbog lakšeg izgovora, mijenja ime fabrike u Toyota.


Odmah po završetku Drugog svjetskog rata i stravičnih razaranja koje je Japan pretrpio od atomskih bombi, 1948. godine je osnovana Honda. Ime je dobila po svom vlasniku i osnivaču Soichiro Hondi. U Hondi su se sve do 1964. godine proizvodili samo motori, a tada sa fabričkih traka izlazi i prvi automobil.


Peugeot i Citroen su dobili imena po svojim osnivačima Armandu Peugeotu, odnosno Andre Citroenu.


Trojica braće Reno su 1899. godine osnovala La Compagnie Renault Frères. Fabrika je, sve do početka Drugog svjetskog rata, bila jedna od boljih u Francuskoj, ali je ipak gledala u leđa Citroenu daleko poznatom po inovacijama. Zbog kolaboracije i saradnje sa nacistima, po završetku Drugog svjetskog rata, fabrika je nacionalizovana, a ime je promijenjeno u La Régie nationale des usines Renault.

Zanimljivo je, međutim, da je, zbog tradicije, ipak odlučeno da fabrika u svom nazivu zadrži ime Renault po kome je i danas poznata širom svijeta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.