NavMenu

Bosansko-podrinjski kanton izvozno najintenzivnija regija - Firme iz BiH najviše izvoze u Njemačku, Italiju i Hrvatsku

Izvor: Klix Srijeda, 07.09.2016. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Prema podacima Finansijsko-informatičke agencije FBiH, Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS, Agencije za statistiku BiH i Bonside BH, Bosansko-podrinjski kanton (BPK) je izvozno najintenzivnija regija u Bosni i Hercegovini.

Vodstvo BPK-a ogleda se po prosječnoj visini prihoda po preduzeću na stranim tržištima i udjelu prihoda iz stranih tržišta u ukupnim prihodima u Bosni i Hercegovini.

BPK čini 25 izvoznica, dok drugi kantoni i regije imaju prisutan trocifreni, ili četverocifreni broj izvoznica, ali ne mogu parirati Goraždu.

- Prihodi od prodaje na drugim tržištima predstavlja 14,7% svih ostvarenih prihoda firmi u BiH, a 26,6% prihoda tih preduzeća koja su ostvarila prihode i na stranim tržištima - stoji u izvještaju Bonside BH.

Prema posljednjim sakupljenim podacima iz spomenutih agencija, stopa pokrivenosti uvoza sa izvozom iz godine u godinu raste i u 2015. godini bila je 56,7%, dok je prije 10 godina iznosila 33,8%.

Izvoznici u BiH

Broj preduzeća koja ostvari prihode od prodaje robe i učinaka isključivo na stranim tržištima je 1.125 (3,6% svih firmi) i to predstavlja 26,6% svih prihoda od prodaje robe i učinaka na drugim tržištima i 3,9% svih prihoda od prodaje u Bosni i Hercegovini.

(Foto: Ufuk ZIVANA/shutterstock.com)
Izvoznici kreiraju u BiH 39,6% svih radnih mjesta u kompanijama, odnosno 31,5% svih zaposlenih u privatnim i javnim kompanijama u BiH. Firme ukupno zapošljavaju 79,4% svih zaposlenih osoba u BiH, stoji u izvještaju Bonside BH.


Izvoznici generiraju 60% ukupne neto dobiti koju su na kraju prošle godine ostvarila preduzeća u BiH.

Glavna država u kojoj se ostvare prihodi od izvoza robe je Njemačka. U strukturi izvoza učestvuje 16,3%. Druga je Italija sa 14% svih prihoda od izvoza. U deset najvažnijih izvoznih tržišta ostvari se 78% prihoda od izvoza robe.

Najveće uvoznice proizvoda iz BiH

1.Njemačka
2.Italija
3.Hrvatska
4.Srbija
5.Slovenija
6.Austrija
7.Turska
8.Crna Gora
9.Mađarska
10.Holandija


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.