Izvor: Glas Srpske | Utorak, 06.09.2016.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privrednici u BiH žele veći opseg nižih carina - Prijedlog odluke za 2017. biće objavljen do kraja novembra

(Foto: Jan Faukner/shutterstock.com)
Najviše prijedloga za dopunu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala na adresu Spoljnotrgovinske komore BiH uputili su tekstilci, obućari, metalci, električari i grafičari.

Domaći privrednici nalaze se u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurente iz EU i regiona koji prilikom uvoza istih proizvoda plaćaju višestruko nižu carinu. Spoljnotrgovinska komora je zbog toga anketirala privrednike kako bi sastavila proširenu listu repromaterijala koje će proizvođači u narednoj godini moći nabaviti iz inostranstva bez plaćanja carine ili sa nižom stopom u odnosu na trenutnu. Privrednici su do 28. avgusta mogli dostaviti zahtjeve, a prijedlog odluke za narednu godinu bi trebalo da bude završen do kraja novembra kada će uslijediti i njeno objavljivanje.

- Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je pozitivno reagovalo i uvažilo naše i zahtjeve privrednika za ovu godinu u kojoj je proširena lista tarifnih oznaka obuhvaćenih odlukom - kažu u Spoljnotrgovinskoj komori i dodaju da je riječ o značajnom pomaku, jer u posljednje dvije godine lista tarifnih oznaka nije proširivana.

U posljednjoj odluci o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala, koja je na snazi do kraja godine, nalaze se 54 proizvoda za koje je određena privremena suspenzija, odnosno smanjenje carinskih stopa.

- Od proširivanja liste u ovoj godini su najviše profitirali tekstilci i obućari. Ova odluka predstavlja mjeru koja je od presudnog značaja za opstanak njihove proizvodnje i konkurentnost na tržištu drugih zemalja. Zabilježen je i značajan pomak u sektoru prerade limova i proizvodnje kablova - kažu u Spoljnotrgovinskoj komori.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić kaže da naši proizvodi, uz visoke carinske stope na uvoz sirovina i repromaterijala koje variraju između pet i 15 odsto, ne mogu biti konkurentni na evropskom tržištu, gdje za iste sirovine važe carinske stope od dva do tri odsto.

- Metalci, mašinci, grafičari, obućari i tekstilci većinu repromaterijala koje koriste u proizvodnji ne mogu pronaći na domaćem tržištu. Uvoz sirovine koja će biti ugrađena u domaći finalni proizvod namijenjen izvozu podiže cijenu proizvoda i do deset odsto pa je evidentno u kojoj mjeri će ova odluka o ukidanju ili snižavanju carine podići konkurentnost proizvodnje - kaže Ćorić.

Privremeni karakter

Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa je trenutno privremenog karaktera i vrijedi godinu.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da su privrednici u više navrata tražili da privremena suspenzija carinskih stopa bude trajnog karaktera, čime bi bio smanjen rizik stranih investitora i partnera domaćih firmi u sektorima obuhvaćenim ovim povlasticama.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.