Izvor: eKapija | Utorak, 12.02.2008.| 11:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U svijetu se svakodnevno obavi 16 milijardi minuta razgovora mobitelom

(Foto: b)

Korisnici mobitela svakog će dana ove godine poslati 6 milijardi SMS-ova i obaviti 16 milijardi minuta razgovora. Proizvest će se šest miliona mobitela, a broj pretplatnika na GSM servise porast će za 1,2 miliona. Mobilna će tehnologija u 2008. ostvarivati 3 milijarde dolara dnevnog globalnog BDP-a, ističu Previđanja u telekomunikacijama za 2008. koje je objavila revizorsko-konzultantska tvrtka Deloitte.

"Iako će trenutačna nepovoljna ekonomska situacija vjerojatno usporiti tempo spajanja i pripajanja na telekomunikacijskom tržištu, većina vodećih mobilnih operatera iz razvijenih zemlja i dalje će tražiti priliku za rast putem pripajanja drugih tvrtki. No situacija bi se u 2008. mogla ponešto promijeniti. Naime, vodeći operateri na tržištima u razvoju mogli bi od "plijena" uskoro postati "lovci", zahvaljujući prihodima od gotovo 300 milijuna novih pretplatnika u svojim zemljama", tvrdi Dejan Ljuština, menadžer u Odjelu za poslovno savjetovanje u Deloitteu. Predviđa se da će do kraja ovog desetljeća moblini operateri na tržištima u rastu dobiti milijardu novih pretplatnika.

Cijena mobitela osjetno je pala, a raste broj modela jeftinijih od 50 dolara. Sve su realniji planovi za lansiranje mobitela čija će veleprodajna cijena u 2009. godini iznositi 10 dolara. Iako niže cijene mobitela omogućuju povećanje cjelokupne penetracije na tržište, ona se sve brže približava točki zasićenja.

No tržište koje je dosad bilo slabo iskorišteno, a moglo bi postati vodeće za mobitele od 10 dolara, jesu strojevi. Integriranje mobilne povezivosti u strojeve moglo bi dovesti to desetaka milijardi novih pretplatnika. Ipak, prethodno će proizvođači mobitela morati tijesno surađivati na izradi jedinstvenog globalnog standarda koji će omogućiti integriranje mobilnih jedinica u razne tipove strojeva.

Posljednjih se godina mobilna mreža sve više seli iz otvorenih u zatvorene prostore. Očekuje se da će u 2008. čak 70 posto svih poziva mobilnim telefonima biti ostvareno u zatvorenom prostoru. Deloitteovi stručnjaci predviđaju da će se radi smanjenja troškova i poboljšanja pokrivenosti mobilni operateri vjerojatno odlučivati na diljeljenje postojećih mreža. No takva bitna strateška odluka nedvojbeno će izazvati zabrinutost kupaca i državnih regulatornih agencija.

Također, očekuje se da će pad cijena GPS-ova utjecati na porast broja elektronskih naprava koje uključuju tu tehnologiju. No iako će prodaja mobilnih telefona s integriranom tehnologijom satelitske navigacije sigurno rasti, još je neizvjesno hoće li se takvi mobiteli od trenutačne mode pretvoriti u standard.

Telekomunikacijska industrija i dalje, čini se, najviše cijeni mlade potrošače. Na tržištu se uglavnom nude proizvodi koji možda izgledaju dobro, ali postaju sve kompliciraniji za uporabu, posebno starijim generacijama. Zbog toga bi razvoj uređaja i usluga pristupačnih starijima od 45 godina i osobama s posebnim potrebama, poput mobitela s velikim tipkama i čitanih SMS-ova, mogao bi dodatno proširiti telekomunikacijsko tržište.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.