Izvor: Indikator | Nedjelja, 04.09.2016.| 21:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Manjim preduzećima ide u prilog - Poslovna zajednica u BiH podijeljena oko povećanja praga za ulazak u PDV sistem

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
U avgustu ove godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikupila je rekordnih 614 mil KM indirektnih poreza što je za isti mjesec prošle godine više za 61 milion. Dok se u UIO hvale rezultatima, iz Privredne komore Republike Srpske stigao je zahtjev za povećanje praga za ulazak u PDV sistem.

Da li bi trebalo povećati prag za registraciju u PDV sistem, mišljenja poslovne zajednice su podijeljena. Manja preduzeća podržavaju inicijativu Privredne komore Republike Srpske, dok veća smatraju da to nije rješenje.

- Mi shvatamo da je PDV kontrolni mehanizam i nemamo ništa protiv toga, ali za zanatstvo koje radi na paušal, potpuno je besmisleno i taj limit treba povećati - kaže Јovan Bratić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Za Privrednu komoru sadašnji prag od 50.000 za ulazak u PDV sistem nije povoljan. Smatraju da je previše nizak i da nepotrebno stvara troškove privrednicima. Njihov prijedlog je 100.000.

- Povećanjem praga PDV-a sa 50 na 100.000 dodatno bi se rasteretila preduzeća koja imaju male prihode - ističe Vladimir Blagojević portparol Privredne komore Republike Srpske.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na dnevnom redu još nije imao tu inicijativu. Kažu da imaju zahtjeve za povećanje, ali i smanjenje praga za ulazak u PDV sistem.

- Izradom novog zakona o PDV-u koji je u toku definisaćemo pitanje visine praga za ulazak u sistem PDV-a - kaže Zoran Tegeltija, član UO UIO.

A da li bi se povećanjem praga za registraciju u PDV sistem smanjio broj obveznika?

- U ovom trenutku je veoma teško reći da li je došlo do eventuanog smanjenja broja obveznika u sistemu PDV-a, ali bi definitivno došlo do promjene u samoj strukturi obveznika - kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U odnosu na Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku, BiH ima niži prag za ulazak u PDV sistem. Najniži od zemalja u regionu ima Crna Gora od 35.000 maraka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.