Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.09.2016.| 10:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šansa za novi posao - U Sarajevu počela Škola za obuku poljoprivrednika

(Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)
U prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine započela je Škola za poduzetnike u poljoprivrednoj proizvodnji, namijenjena nezaposlenim osobama sa područja Kantona Sarajevo.

Navedenu školu realizuju Vanjskotrgovinska komora BiH, Federalni zavod za zapošljavanje i USAID/Sweden Projekat razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II. Ukupna vrijednost FARMA II projekta iznosi 16,3 mil USD i trajaće narednih pet godina.

Predsjednik komore Bruno Bojić, pojasnio je da je riječ o projektu koji bi trebalo i da utiče na usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama privrede BiH. On je izrazio nadu da će polaznici steći nova iskustva, te dobiti podršku u materijalnoj, odnosno finansijskoj pomoći, kako bi se organizovali na pravi način. Govoreći o poljoprivredi, predsjednik Bojić je naglasio da BiH ima kvalitetne proizvode koji su sve zastupljeniji na inostranom tržištu.

Školom su predviđena predavanja iz oblasti finansija i računovodstva, pripreme poslovnog plana, komunikacijskih vještina i vještina prodaje, te razumijevanja pravnih zahtjeva u funkcionisanju malih biznisa. Osim navedenog, u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom osigurane su i specijalističke obuke iz poljoprivrede za proizvođače jagodičastog voća, povrća u zaštićenom prostoru, mlijeka, tova junadi, uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja i pčelarstva. Nakon teoretskog dijela škole koji će trajati dva mjeseca, planirana je i realizacija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.