Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 12.09.2016.| 12:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od montaže plastenika do visokogradnje i metaloprerade - Zenička ITC Grupa želi proširiti poslovanje van BiH

Zenički ITC je kompanija koja je na prva tržištu BiH proizvela i montirala plastenik. U ovaj posao ušli su zajedno s organizacijom LWF iz Tuzle. Vremenom su osavremenili ovu proizvodnju, pa su se plastenici modifikovali i prilagodili današnjim uslovima i zahtjevima tržišta.

Iako su posao započeli u oblasti poljoprivrede, danas posluju kao ITC grupa podijeljena na pet jedinica. Ono što je zanimljivo jeste da djelatnosti tih centara nisu toliko srodne. Osim toga što su na tržištu prepoznatljivi kao jedna od vodećih kompanija u oblasti poljoprivrede i poljomehanizacije, uspješno realizuju i poslove iz oblasti građevinarstva, metaloprerade, kao i instalacija i trgovine.

- Od važnijih projekata na kojima smo radili izdvojila bih izgradnju zgrade Općine Kakanj, izgradnju Gradske arene u Zenici, zatim izgradnju zgrade Radioterapije u Kantonalnoj bolnici Zenica. Što se tiče poslova iz metaloprerade, radili smo betonaru Hause Milos u Zenici, nosivu konstrukciju termoelektrane Kakanj, kao i izradu silosa za cementaru Caparol iz Sarajeva. Od instalacionih radova, radili smo na istalaciji grijanja za Natron Hayat u Maglaju, kao i elektro instalacije na Moritoring Rosta u TE Tuzla – kaže za ekapiju Džemila Isaković, menadžer interne kontrole u ITC-u.

Grupa, koja ima oko 250 zaposlenih, trenutno radi na proširenju poslovanja van granica BiH, a u toku je i realizacija nekoliko većih projekata koji su u završnoj fazi.

- Globalna konkurencija podstiče organizacije na stalni razvoj i napredak, pa tako i nas. Naredni period će biti obilježan novim strategijama, ulaganjima i osposobljavanju ljudskih resursa koji čine jedan od glavnih faktora napredovanja preduzeća – dodaje Isaković.

(Foto: itc.ba)
ITC sarađuje i sa hrvatskim TPS Labinprogres-om u poslu montaže motokultivatora, kao i proizvodnji plastenika.

- Naša saradnja traje od davne 1993. godine, kada se prolazilo preko desetinu barikada i međulinijskih kontrola. To vam dovoljno govori koliko je bilo želje za opstankom. To nisu bile godine u kojima je bilo nekog posla, ali su definitivno dale pečat našoj saradnji s pomenutom kompanijom.

Sagovornica eKapije dodaje da su u posao montaže motokultivatora ušli jer se ukazala potreba tržišta u BiH za jednim drugačijim modelom motokultivatora, a što TPS nije mogao ispoštovati u datom vremenu. Velike kompanije kakva je TPS Labinprogres, ističe Isaković, nisu tako fleksibilne kao male, jer ih usporava njihov složen aparat rukovođenja.

- Naravno, procijenili smo mogućnosti našeg kvalifikanog kadra, svjesno i odgovorno ušli u taj posao. Dugi niz godina smo ulagali u osposobljavanje i educiranje naših servisera i montažera, tako da se danas naša servisna služba nalazi na jednom zavidnom nivou.

Trgovina vatrogasnim vozilima

Još jedan od poslova kojim se ITC bavi jeste trgovina vatrogasnom oprememom i vozilima.

- Nismo jedini u BiH koji se bave ovim poslom. Danas je teško biti jedini u nečemu i dobro je da je tako, jer nas konkurencija uvijek motiviše da budemo bolji. Ova vrsta trgovine je samo jedan vid trgovine u oblasti PC Trgovina. To nije roba koja se tako često nabavlja, pogotovo kada uzmemo u obzir tako malo tržište kao što je naše, ali i dalje smo prisutni u tom segmentu – kaže Isaković.

"Ključ u ruke"

(Foto: itc.ba)
Od 2008. Grupa pruža i usluge izvođenja radova iz oblasti klimatizacije, grijanja i hlađenja. Isaković dodaje da se nakon sagledavanja potreba tržišta i mogućnosti kompanije, ta odluka pokazala ispravnom.

- Ideja se nametnula kao prilika i šansa da dopunimo naše usluge tako da se na tržištu možemo pojaviti kao kompanija koja je kompetentna da radi prijekte po sistemu "ključ u ruke".

Isaković kaže da je referenc lista saradnika ITC-a veoma impresivna, jer su kroz period dug više od dvije decenije ostvarili saradnju s kupcima koji su stekli puno povjerenje.

- Naše kupci su vladine i nevladine organizacije, pravna i fizička lica, zatim društvene i vjerske institucije, ambasade…

Naša sagovornica kaže da su svi poslovi kojima se ITC grupa bavi podjednako važni.

- U poslu kojim se ozbiljno bavite i imate pet profitnih centara svaki od njih je podjednako važan i u svakom se teži ostvarivanju postavljenih ciljeva.

Džemila Isaković ističe da su zadovoljni poslovanjem u ovoj godini. Privlačenje i povećanje priliva stranih investicija u BiH, moglo bi doprinjeti razvoju privrednog sektora, smatra Isaković, a time bi došlo do izgradnje i zapošljavanja kako u cijeloj zemlji, tako i u ITC-u.

Slobodana Šubara

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.