NavMenu

Film Smrt u Sarajevu Danisa Tanovića kandidat za nagradu Oskar

Izvor: Klix Srijeda, 31.08.2016. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Udruženje filmskih radnika BiH, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo, izabralo je ovogodišnjeg kandidata ispred Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar, a to je film Smrt u Sarajevu reditelja Danisa Tanovića.

Film je svjetsku premijeru imao ove godine na filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio Srbrenog Medvjeda za najbolji izgrani film u glavnog konkurenciji ovog prestižnog festivala.

Film je u kinima u BiH distribuiran u maju ove godine, a film je uspješno prikazan na brojnim filmskim festivalima te i na Sarajevo Film Festivalu. U filmu igraju Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Izudin Bajrović, Senžana Vidović, Faketa Salihbegović Avdagić, Edin Avdagić, a bosanskohercegovačka producentica filma je Amra Bakšić Čamo. Montažu potpisuje Redžinald Šimek a direktor fotografije je Erol Zubčević, oba članov Udruženja filmskih radnika BiH, kao i reditelj i producentica.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 14 godina kandidira film Američkoj Akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film Ničija zemlja, Danisa Tanovića, i nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom Oskar za najbolji strani film.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.