Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 31.08.2016.| 11:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Smanjuje se kreditiranje u RS - Pad kreditne aktivnosti prisutan u svim sektorima

(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Pad kamatnih stopa i mjere Centralne banke BiH nisu uspjele da ožive kreditnu aktivnost u Srpskoj, pa je u prvom polugodištu ubilježen pad vrijednosti plasiranih zajmova za 6% u odnosu na kraj 2015. godine.

Podaci Agencije za bankarstvo RS pokazuju da su bruto krediti koje su banke u Srpskoj plasirale do kraja juna ove godine činili 65% ukupne aktive, a njihova vrijednost dostigla je 4,557 mlrd KM. Taj iznos manji je za 289,7 mil KM ili 6% u odnosu na kraj 2015. godine.

- Pad kreditne aktivnosti prisutan je u svim sektorima osim kod neprofitnih organizacija koje su podigle 16% više zajmova u odnosu na kraj 2015. godine - kažu u Agenciji za bankarstvo RS.

Najveći dužnik sa gotovo polovinom ukupnih kredita je stanovništvo. Toj kategoriji su banke do kraja juna ove godine odobrile 44% svih plasiranih kredita u vrijednosti od 2,005 mlrd KM. Većina banaka ponudu kredita prilagođava upravo ovom sektoru, koji je ubilježio najmanji pad, a stanovnici su ujedno i najurednije platiše.

Privatna preduzeća i društva zadužila su se 1,732 mlrd KM, a na taj sektor otpada 38% ukupnih kredita. Vrijednost odobrenih zajmova vlasnicima privatnih firmi smanjena je 9%, što ukazuje na usporavanje privredne aktivnosti.

(Foto: Baiajaku/shutterstock.com)
Najveći pad kreditiranja od 12% registrovan je kod Vlade i njenih institucija, kojima je odobreno 14% ukupno plasiranih zajmova, odnosno 637,98 mil KM. Javnim i državnim preduzećima banke su odobrile svega 4% ukupnih kredita u vrijednosti od 182,28 mil KM, a kreditna aktivnost u ovom sektoru bilježi pad od 5%.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS - SWOT Marko Đogo kaže da je riječ o računovodstvenom padu koji se odnosi na isknjižavanje imovine Banke Srpske koja je u maju otišla u likvidaciju.

- Banka Srpske se bavila uglavnom kreditiranjem privrede i ti rizični plasmani su je i gurnuli u propast. Pad kreditne aktivnosti u sektoru privatnih preduzeća se odnosi na isknjižavanje plasmana u ovoj banci, dok u sektoru stanovništva nije bilo bitnijih promjena i vjerujem da bismo, da je ova imovina isknjižena recimo krajem prošle godine, sada govorili o blagom rastu kreditiranja - kaže Đogo.

Đogo dodaje da bi kreditna aktivnost u narednom periodu, uporedo sa rastom privrednih aktivnosti u Srpskoj, trebalo da ima uzlaznu putanju, ali da će teško dostići nivo iz 2007. i 2008. godine kada je na tržištu bila prisutna glad za kreditima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.