NavMenu

Ekolozi protiv flaširane vode

Izvor: Fena Ponedjeljak, 11.02.2008. 10:19
Komentari
Podeli

Nakon džipova i plastičnih kesa, flaširana voda ubrzano postaje glavno bojno polje u ekološkom ratu, piše britanski The Observer.

Ekološka cijena flaširanja i transporta vode je ogromna - čak sedam litara vode i 162 grama nafte odlazi na jednu flašu vode; da bi se proizvelo 29 milijardi plastičnih flaša, koliko se godišnje proda samo u SAD-u, potrebno je 17 miliona barela nafte godišnje, što je više goriva nego što je potrebno za milion automobila godišnje.

Voda s poznatih izvora prevozi se hiljadama kilometara širom svijeta i tako nastali ispušni plinovi značajno doprinose globalnom otopljavanju.

Stoga nije čudno što sve više jača pokret za pijenje vode sa česme. Observer piše da neki vodeći pariski restorani sada serviraju "česmovaču" u staklenim posudama koje je dizajnirao Pierre Carden.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.