NavMenu

Vozila koja su oslobođena plaćanja putarine prave godišnji gubitak Autocestama FBiH od milion maraka

Izvor: biznis.ba Utorak, 30.08.2016. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: Jpautoceste.ba)
Pravilnikom o sistemu naplate putarine na autoputu u FBiH nekoliko kategorija vozila je oslobođeno plaćanja te bez ikakve naknade mogu koristiti do sada izgrađene dionice na Koridoru 5C. Ukupno je 12 kategorija vozila oslobođeno bilo kakvog plaćanja, zbog čega Autoceste FBiH na godišnjem nivou izgube približno milion maraka.

Plaćanja putarine na autoputu oslobođena su vozila Crvenog križa, NATO-a i EUFOR-a, vozila pomoći na cesti, vozila Oružanih snaga BiH, invalidnih osoba koje imaju 80% ili viši postotak invaliditeta, vozila udruženja i saveza organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH, Civilne zaštite, ambulantna i sanitetska vozila, vozila Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, vozila MUP-ova, Međunarodne komisije za nestale osobe, vozila u vlasništvu Centralne banke BiH i vatrogasna kola.

Tako je u toku 2015. godine zabilježeno 177.014 slobodnih prolaza na naplatnim rampama na autoputu u FBiH. Na tome su JP Autoceste FBiH izgubile više od 830.000 KM.

- U okruglim brojkama možemo istaći da JP Autoceste na godišnjoj razini gubi oko 800.000 KM neostvarenog prihoda od naplate putarine za slobodne prolaze, a za to još dodatno plati PDV (jer je plaćanje PDV-a i za slobodne prolaze uvedeno od aprila 2015.godine.), te je u 2015. godini plaćeno još dodatno oko 80.000 KM za PDV, kao obračunati iznos za naplatu putarine na slobodne prolaze koji nisu u biti ni sami bili oprihodovani - istakli su iz Autocesta FBiH za Klix.ba.

Zbog izmjena definisanih novim Pravilnikom o izmjenama o sistemu naplate putarine na autoputevima, brzim cestama i objektima s naplatom iz preduzeća Autoceste FBiH u ovoj godini očekuju gubitak od milion maraka.

- Oslobađanje plaćanja putarine su opravdana jedino za grupu vozila koja su i u susjednim zemljama i regionu klasificirana kao opravdana, a misli se na hitnu pomoć, policiju, vatrogasna vozila (uz odgovarajuća obilježja) i to je možda opravdan trošak koji određeno preduzeće ili upravitelj može da podnese. Sve druge grupe korisnika bi trebale biti i mogu biti oslobođene, ali uz subvenciju resornih ministarstava - naglašavaju iz Autocesta FBiH.


U Hrvatskoj su na primjer vozila invalidnih osoba oslobođena uz rješenje, ali Hrvatskim autocestama (HAC-u) naknadu za to plaća resorno ministarstvo (Ministarstvo odbrane ili sl.) U Srbiji je slično gdje JP "Putevi Srbije" na kraju mjeseca redovno ispostavlja račun za prolaze osoba oslobođenih plaćanja putarine, organu koji subvencionira plaćanje.

- Posljednjim izmjenama Pravilnika o sistemu naplate su pravo na slobodne prolaze dobila i ministarstva i agencije, odnosno korisnici koji mogu podnijeti trošak plaćanja putarine i kojima je budžetima novac predviđen za taj trošak. Po ovome navedeni organi će na kraju godine akumulirati "višak" novca koji je trebao biti investiran na izgradnju autoceste - zaključuju iz Autocesta FBiH.

Bilo je i zloupotrebe korištenja slobodnih prolaza, ali su neznatna u odnosu na ukupan broj onih koji imaju tu dozvolu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kamakura - skriveni dragulj Japana

Kamakura je grad koji se nalazi na ostrvu Hošu. Kamakura je poznata po izolovanosti koju stvara njeno prirodno okruženje i po njenoj istoriji… Kamakura se prostire na površini od 39, 60 kvadratnih kilometara, a u njoj živi oko 174.000 stanovnika. Grad je na istoku, sјeveru i zapadu okružen brdima, a na jugu je otvoren prema Sagami zalivu. Do izgradnje modernih saobraćajnica, do Kamakure se moglo doći samo preko uskih prevoja, od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.