NavMenu

Analiza trgovanja sa Sarajevske berze od 04. 02. do 08. 02. 2008. godine

Izvor: SEE Investment Solutions Petak, 08.02.2008. 16:00
Komentari
Podeli

Vrlo promjenljiva sedmica na Sarajevskoj berzi, kako po prometu tako i po kretanju vrijednosti indeksa. Započela je sa gotovo 4 miliona, a završila sa vrlo skromnih 606 hiljada KM. Prosječan dnevni promet iznosio je oko 1,5 miliona KM.

Kako je polovina investicionih fondova sedmicu završila u plusu, a druga u minusu, BIFX nije puno promijenio vrijednost, te je u odnosu na sedmicu ranije manji za 0,39%. Pored Big investicione grupe, čija dionica je i ove sedmice najlikvidnija, istakla se i dionica Bosfina sa prometom oko 172 hiljade i izuzetnim porastom kursa od 15,56%. Najviše su izgubili fondovi Naprijed i MI Group, sa padom kursa od 8,64% i 7,80%, respektivno.

Iako su samo Fabrika Duhana Sarajevo, Elektroprivreda BiH i Energoinvest izgubili na vrijednosti, njihovo procentualno učešće u sastavu Indeksa slobodnog tržišta, umanjilo je efekat porasta kurseva ostalih emitenata. Tako je SASX-10 porastao za samo 1,32%, iako su pojedinačni porasti mnogo veći. Apsolutni dobitnik ove sedmice je Energopetrol d.d. Sarajevo, sa rastom od 7,98%. Cijena ove dionice sedmicu je završila na 68,04 KM.

Vlada Federacije BiH odlučila je da se 67% državnog kapitala preduzeća Hepok d.d. Mostar privatizira u cijelosti, metodom javnog prikupljanja ponuda, odnosno tenderom. Kako je obrazložio premijer FBiH Nedžad Branković, Vlada će prioritet dati ponudama, koje se budu odnosile na cjelokupan državni kapital u Hepoku. Ukoliko ne bude takvih ponuđača, utvrđene su tehnoekonomske cjeline za koje će se prikupljati ponude. Ukupni kapital Hepoka procijenjen je na 14.724.512 KM.

Objavljena je tender ponuda za kupovinu dionica emitenta Sarajevostan d.d. Sarajevo. Ponuđač je firma Triglav BH osiguranje d.d. i Bosna Reosiguranje d.d. Sarajevo. Ponuđači su vlasnici 65,091% od ukupnog broja emitovanih dionica. Tender ponuda se odnosi na 20.484 redovnih dionica nominalne vrijednosti od 100,00 KM. Ponuđena cijena po jednoj dionici je 105,00 KM.Tender ponuda traje do 05.03.2008. Dionicama Sarajevostana posljednji put trgovano je po srednjem kursu 95,01 KM.

Sarajevska berza – burza je zakazala vanrednu aukciju za 19. 02. 2008. godine. Predmet prodaje je 35.126 dionica emitenta Bjelašnica d.d. Hadžići, koje su u vlasništvu investicionog fonda MI Group d.d. Sarajevo. Cijena ponuđenih dionica iznosi 4,30 KM po dionici. Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1 što podrazumijeva jednokratnu aukciju pri kojoj su dozvoljeni samo kupovni nalozi koji glase na količinu identičnu onoj u prodajnom nalogu. Simbol vanredne aukcije je BJLSRK2A.

Objavljena je i tender ponuda za kupovinu dionica emitenta Siporex d.d. Tuzla. Ponuđač je firma Iskraemeco d.o.o. iz Zagreba. Broj dionica emitenta, koje ponuđač posjeduje je 32.874 odnosno 24,95%. Tender ponuda se odnosi na preostalih 75,05 % vlasničkih udjela u emitentu. Ponuđena cijena po jednoj dionici je 27,30 KM. Rok važenja tender ponude je 30 dana. Posljednja cijena po kojoj je trgovano dionicama Siporexa na Sarajevskoj berzi je 39,96 KM.

Hidrogradnja d.d. Sarajevo donijela je Odluku o sazivanju pete Skupštine dioničara Društva. Sjednica je zakazana za dan 21.3.2008. godine, a između ostalog, razmatrat će se donošenje odluke o osnivanju mješovite kompanije u Libiji.

Autor: Aida Karić, investicijski savjetnik

Sponzor komentara:

SEE Investment Solutions d.o.o. za brokerske poslove - članica Sarajevske berze


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.