Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 29.08.2016.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počeo izvoz junadi u Liban - Raste potražnja za goveđim mesom iz BiH

Proizvodnja mesa od gotovo svih domaćih životinja se stabilizuje, a jedino je u padu uzgoj svinja, što je posljedica prekomjernog uvoza, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Za razliku od uzgoja svinja, tov junadi je povećan zahvaljujući izvozu u Tursku i početku eksporta u Libanon.

- Plan je da svakih deset do 15 dana preko crnogorske luke Bar bude otpremljen brod junadi u Libanon u kojem bi do 30% životinja bilo iz RS - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvoz životinja u ovu azijsku zemlju obradovao je mnoge stočare u RS. Vlasnik preduzeća Gold-MG iz Donjeg Žabara Goran Mitrović ističe da je tov junadi u prva četiri mjeseca ove godine bio na veoma niskom nivou, a potražnja za mesom slaba, a onda je uslijedio pozitivan preokret.

- Od maja je sve krenulo nabolje, nastavljen je izvoz mesa u Tursku, a potražnja za junećim mesom je porasla. Nadu ulijeva što smo otvorili tržište Libana. Prvi brod je već natovaren, a uskoro bi trebalo da krene i drugi - rekao je Mitrović, koji na svojim farmama godišnje uzgaja do 2.500 junadi.

Stočar Bogdan Sladojević iz Cerovljana kod Gradiške ističe da su mnogi stočari očekivali znatno veću zaradu od izvoza mesa u Tursku.

- Na početku je bila dogovorena cijena od oko 5 KM, ali je ona kasnije pala na 3,5 KM po kilogramu. Ipak, važno je da su obezbijeđena izvozna tržišta - rekao je Sladojević.

(Foto: Dusan Petkovic/shutterstock.com )
Prekomjeran uvoz svinjskog mesa onemogućio je tovljače svinja da održe sopstvenu proizvodnju u uslovima nezaštićenog tržišta.

- Pritisak je uslovio značajno smanjenje obima tova svinja što se može vidjeti i iz zaprimljenih zahtjeva za podsticaje - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da je na tržištu primjetan rast cijene svinjskog mesa za oko 30 feninga po kilogramu.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS, koje okuplja oko 120 tovljača koji imaju 50 i više tovnih svinja, Mišo Maljčić potvrđuje da je prekomjeran uvoz narušio rentabilnost domaće proizvodnje.

- Nije smanjen broj tovljača svinja, ali su oni zbog neisplativosti proizvodnje smanjili broj svinja u uzgoju. Veliki broj objekata nam zjapi prazan, jer trenutno veći broj svinja na farmama znači veći gubitak - rekao je Maljčić.

Dodaje da bi nam se zavisnost od uvoza svima mogla obiti o glavu.

- Mesari su neopravdano digli cijenu mesa za oko 30 feninga iako cijena tovnih svinja nije skočila za toliko - istakao je Maljčić i dodao da se cijena tovnih svinja u Srpskoj kreće između 2,80 i 3 KM po kilogramu.

Kvrgava koža

Zarazna stočna bolest kvrgava koža ulila je strah među domaće farmere s obzirom na to da je veliki broj grla obolio u susjednoj Srbiji i Crnoj Gori.

- Zasad nema oboljele stoke kod nas, ali ne znamo kako će se situacija razvijati - kaže Goran Mitrović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.