NavMenu

Firme iz BiH pozvane da se vrate u Libiju - Potencijal za nove ugovore i projekte

Izvor: eKapija Petak, 26.08.2016. 11:03
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/ilkercelik)
Mohamed Siala, ministar vanjskih poslova Libije u Vladi nacionalnog jedinstva, ove je sedmice održao sastanak sa ambasadorom BiH u ovoj zemlji Ibrahimom Efendićem.

Siala je pozvao kompanije iz BiH aktivne na projektima naftnog sektora da se vrate u ovu zemlju, potvrdio je za Faktor ambasador Efendić. On ističe da su Libijci upoznati sa decenijskim radom naših firmi u ovoj zemlji, te žele ojačati ekonomsku saradnju.

Efendić navodi da redovno posjećuje firme iz BiH koje rade na projektima u Libiji.

– Naše firme su ovdje prisutne godinama, a zastoj se dogodio 2011. godine, što je bilo i za očekivati. Neke firme međutim nikad nisu ni prestajale raditi, poput Energoinvesta, a dijelom i kompanije Širbegović, Bosna S i Bosna Petroleum, koje su aktivne na naftnim projektima – pojasnio je Efendić.


Libijski mediji su također izvijestili o sastanku ambasadora BiH i libijskog ministra Siale navodeći da tamošnja vlada nastoji privući kompanije iz manjih zemalja koje bi bile spremne tolerirati sigurnosne rizike, za razliku od velikih kompanija iz evropskih zemalja.

Komentirajući ove navode, ambasador Efendić ističe da sigurnosni rizici nisu u potpunosti isključeni, ali da stanje ide nabolje.

– Postoje lokacije u Libiji koje su sigurne i u njima treba tražiti poslove. Naprimjer, Energoinvest ima projekat u Slobodnoj zoni u Misrati, kao što ima i Bosna Petroleum. Poput njih, i firma Bosna S također treba uskoro krenuti s projektom u ovom gradu – kazao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.