NavMenu

Ozvaničen početak privatizacije mostarske tvornice – "Hepok" ide na tender

Izvor: Oslobođenje Četvrtak, 07.02.2008. 11:25
Komentari
Podeli

Vlada Federacije BiH jučer je odlučila da se 67 % državnog kapitala preduzeća "Hepok" d.d. Mostar privatizira u cijelosti, metodom javnog prikupljanja ponuda, odnosno tenderom. Kako je obrazložio premijer FBiH Nedžad Branković, Vlada će prioritet dati ponudama koje se budu odnosile na cjelokupan državni kapital u "Hepoku". Ukoliko ne bude takvih ponuđača, utvrđene su tehnoekonomske cjeline "Hepoka" za koje će se prikupljati ponude.

U ovom drugom slučaju daje se saglasnost na prijedlog plana podjele "Hepoka" na tri tehnoekonomske cjeline: Pogon za preradu voća, Vinariju i Destileriju. Ostala imovina koja ne ulazi u sastav ovih cjelina sastoji se od objekata: Carski vinograd, Jelačića podrum, objekta na Autobuskoj stanici, opreme u Novoj destileriji, zgrada i skladišta u Vrapčićima, Cisterne u Vinariji, dionica u Sarajevo-osiguranju, te pumpe i vodonatapnog sistema. Ova će se imovina privatizirati u postupku male privatizacije.

"Ponuda do sada nije bilo. Ovo je oficijelni početak kako bi se izabrali kvalificirani ponuđači, te donijela konačna odluka" rekao je Branković. Direktor federalne Agencije za privatizaciju Enes Ganić rekao je za Oslobođenje da je do sada bilo nekoliko pisama namjere, među kojima od direktora firme "Kutjevo" Envera Moralića, zatim direktora "Amko komerca" Muamera Alete, te od mostarskog poduzetnika i vlasnika firme "Jafa Comerc" Hame Badžaka. Ukupni kapital "Hepoka" procijenjen je na 14.724.512 miliona KM, s tim da dug ove kompanije prelazi sumu od 10 miliona KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.