NavMenu

Ministri energije FBiH i RS-a potpisali protokol za projekat "Studija mogućnosti korištenja i promocije razvoja solarne energije u BiH"

Izvor: Fena Četvrtak, 07.02.2008. 09:21
Komentari
Podeli

Ambasador Kraljevine Španije u BiH Jose Maria Castroviejo y Bolibar jučer je u Sarajevu s ministrima za energiju FBiH i RS-a Vahidom Hećom i Rajkom Ubiparipom potpisao administrativni protokol za saradnju na izvršenju projekta "Studija mogućnosti korištenja i promocije razvoja solarne energije u BiH".

Spomenuti projekt čiji su krajni korisnici federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS-a finansira Vlada Španije sa 204.000 EUR i on će trajati dvije godine, a implementirat će ga International Management Group (IMG) u saradnji s Tehničkim uredom za saradnju s Balkanom (OTC) Španske agencije za međunarodnu saradnju za razvoj (AECID).

Projektom je obuhvaćena analiza postojeće ponude solarne, termičke i fotonaponske tehnologije u BiH, analiza institucionalnog, regulatornog i zakonskog okvira i mogućih instrumenata finansijske podrške. Projekt će sadržati i prijedlog strateških smjernica za razvoj solarne energije, instaliranja pilot projekata solarne, termičke i fotonaponske energije te izradu edukacijskog programa o solarnoj tehnologiji.

Ambasador Kraljevine Španije u BiH Jose Maria Castroviejo y Bolibar naglasio je da je Španija pionir u razvitku primjene solarne energije te da je zadovoljan što će njegova zemlja imati priliku da svoja iskustva podijeli s BiH. Naglasio je da Španija, od ukupno proizvedene električne energije, 15 posto dobiva iz energije Sunca.

Ministri energije FBiH i RS-a Vahid Hećo i Rajko Ubiparip zahvalivši Vladi Španije na pomoći bh. energetskom sektoru složi li su se da je u BiH do sada malo pažnje posvećivano alternativnim izvorima energije te da se oba bh. entiteta ubuduće više moraju posvetiti dobivanju električne energije iz tih izvora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.