NavMenu

Dani Srpske od 10. do 16. septembra u 16 mjesta Srbije

Izvor: RTRS Srijeda, 24.08.2016. 10:13
Komentari
Podeli
(Beograd) Manifestacija Dani Srpske u Srbiji, četvrti po redu, biće održani od 10. do 16. septembra u 16 mjesta. Na svečanom otvaranju u Sava centru u Beogradu, nastupiće banjalučki glumci, solisti, etno-grupa Trag, hor Banjalučanke, te članovi KUD iz Laktaša.

Prema riječima Mlađena Cicovića, direktora Predstavništva RS u Srbiji, očekuje se prisustvo visokih zvaničnika iz Srpske i Srbije. Program će obuhvatiti i prezentaciju turizma Srpske, kao i tri Privredna foruma. U Beogradu će biti održana tribina Položaj i perspektive odnosa Srpske i Srbije u 21. vijeku, a knjige izdavača iz Republike Srpske, Predstavništvo će pokloniti bibliotekama u Žitištu, Inđiji, Zrenjaninu i Požarevcu.

- U Smederevskoj Palanci i u Kragujevcu nastupiće etno–grupa Iva iz Doboja. U okviru programa Književni istok RS predstaviće se pisci iz Istočnog Sarajeva, a planirana je izložba umjetničkih slika u Subotici i Novom Sadu – rekao je Cicović.

Tema ovogodišnjeg razgovora u Matici Srpskoj biće Bosanska vila. Grupa Sopot nastupiće u Kragujevcu, Novom Sadu i Subotici, a Gudački orkestar Banjalučke filharmonije u Nišu i Kragujevcu.

- DIS teatar mladih igraće predstave u Žitištvu, Staroj Pazovi, Pančevu i Plandištu. U Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Vršcu i Inđiji biće odigran komad o posljednjim danima Јovana Dučića, dok će omaž Јadranki Stojaković biti priređen u Kinoteci u Beogradu. U Aranđelovcu, Inđiji i Žitištu igraće se monodrama o vojvodi Katiću, dok će u Studentskom kulturnom centru biti otvorena izložba stripa Republike Srpske - najavio je Cicović.

Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, dodaje on, pripremila je poseban program koji će biti predstavljen u takvoj ustanovi u Pančevu.


- Planirane su i projekcije filmova Ljubi brata i Spomenko na vječnoj straži, te promocija knjige Naša ispovijest. Muzej Republike Srpske prirediće u Kinoteci u Beogradu izložbu starih fotografija iz Vrbaske banovine i film Špire Bocarića. Dječje pozorište RS igraće Folklornu magiju u Beogradu i Kragujevcu, a Narodno pozorište RS komade Sinovi umiru prvi u Nišu i Otac i sin u Subotici, nakon čega će biti i zatvoreni ovogodišnji Dani Srpske u Srbiji - kaže Cicović.

- Trudimo se da iz godine u godinu obuhvatimo što više učesnika i gradova, jer želimo da se dobar glas o Republici Srpskoj širi po čitavoj Srbiji. Mi smo jedan narod sa dvije strane rijeke. Malo je onih koji nemaju nikog svog u Srbiji. Zato će svaka ovakva manifestacija u Srbiji i njihova u Republici Srpskoj uvijek biti prihvaćena s ljubavlju - istakao je Cicović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.