NavMenu

Semberski poljoprivrednici ugovaraju izvoz viška pšenice u Tursku

Izvor: RTRS Srijeda, 24.08.2016. 11:58
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)
Problem plasmana pšenice i kukuruza po cijenama povoljnijim od onih koje nude domaći otkupljivači, semberski poljoprivrednici nastoje da riješe izvozom u Tursku. Predstavnici turskih firmi zainteresovanih za kupovinu stigli su juče u Bijeljini na dogovor, ali i da se uvjere u kvalitet žitarica i način skladištenja, od čega će i zavisiti saradnja sa semberskim proizvođačima.

Osim otkupa tržišnih viškova ovogodišnjeg roda, poljoprivrednici su zainteresovani i za ugovaranje proizvodnje za narednu godinu sa turskom firmom.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije istakao je da je ugovaranje za narednu godinu garancija za njihovu proizvodnju, da ne bude, kako je rekao, kao prethodnih godina, da u vrijeme žetve traže kupca.

- Nama je cilj da se s turskim otkupljivačima dogovorimo da krene ugovorena proizvodnja - rekao je Bakajlić.

Prije mjesec iz RS je izvezeno 25.000 tona prvoklasnog kukuruza, a ovogodišnji rod pšenice je odličnog kvaliteta, što je podstaklo potencijalne kupce da dođu u Semberiju.


- Јa sam u Turskoj vidio vaše proizvode, imaju kvalitet i klasu. Mi imamo mogućnost da otkupimo kompletan rod iz BiH, cijelu proizvodnju brašna, kukuruz i pšenice - rekao je otkupljivač iz Turske.

Domaći poljoprivrednici se nadaju da će turski otkupljivači ponuditi povoljnu otkupnu cijenu, jer BiH sa Turskom ima bescarinski režim.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.