NavMenu

Krediti i depoziti u ozbiljnom padu - Ekonomisti vide razlog u isknjižavanju Banke Srpske

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 23.08.2016. 14:44
Komentari
Podeli
Bankarski sektor Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine zabilježio ozbiljan pad ukupnih bruto kredita i depozita, potvrđeno je Nezavisnim.

Sve to je vidljivo iz preliminarnih polugodišnjih podataka Agencije za bankarstvo RS, prema kojima su ukupni bruto krediti u RS u tom periodu 'skliznuli' za gotovo 290 mil KM, a depoziti za oko 257 mil KM.

Posmatrano po strukturi, iz tog izvještaja je vidljivo da su kredite u tom periodu manje uzimala privatna i državna preduzeća, Vlade i vladine institucije, ali i građani, dok su štednju smanjile bankarske i vladine institucije, te državna i privatna preduzeća.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, ukupni bruto krediti u RS u prvoj polovini godine iznosili su 4,557 mlrd KM i manji su za 6% ili za 289,7 mil KM u odnosu na kraj 2015.

- Prema sektorskoj strukturi kredita evidentan je pad kreditne aktivnosti kod privatnih preduzeća i društava za 9%, Vlade i vladinih institucija za 12%, javnih i državnih preduzeća za 5% i građana za 1%, dok je rast kredita zabilježen kod neprofitnih organizacija za 16% - precizirali su iz Agencije za bankarstvo RS.

Međutim, iako je kreditna aktivnost u bankarskom sektoru RS u padu, ona je, kako kažu u Agenciji, i dalje značajno zastupljena kod građana (44% ukupnih kredita), privatnih preduzeća i društava (38% ukupnih kredita), Vlade i vladinih instutucija (14%) i javnih i državnih preduzeća (4% ukupnih kredita).

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
S druge strane, iz Agencije su rekli da u prvoj polovini ove godine depoziti u strukturi pasive bilansa banaka iznose 4,699 mlrd KM sa učešćem od 74% u ukupnoj pasivi kao osnovni izvor finansiranja poslovanja banaka i bilježe pad po stopi od 5%.

Naime, depoziti u bankarskom sistemu RS su na kraju prošle godine iznosili 4,956 mlrd KM.

Posmatrano po strukturi, pad su zabilježili depoziti bankarskih institucija po stopi od 27%, zatim depoziti vladinih institucija 23%, ali i javnih i državnih preduzeća po stopi od 12%, te depoziti privatnih preduzeća i društava po stopi od 9%.

- Istovremeno, došlo je do blagog rasta depozita građana po stopi od 1%, neprofitnih organizacija od 3% i nebankarskih finansijskih institucija po stopi od 13% - precizirali su iz ove agencije.

Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS – SWOT, pak, smatra da je do pada kredita i depozita došlo zbog isknjižavanja Banke Srpske.

- Sumnjam da je došlo do pada, izuzev toga što su oni vodili Banku Srpske do kraja prošle godine i nisu je isknjižavali jer se nije znalo šta će s njom biti. Kada su pokrenuli stečajni postupak, onda su to isknjižili i to je vjerovatno razlog zašto je došlo do tolikog pada - rekao je Đogo.


On smatra da se u normalnim okolnostima ne bi mogao desiti takav pad, jer nije pala privredna aktivnost koja bi uzrokovala pad kredita i depozita u tolikoj mjeri.

Inače, prema ovim preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo RS, a na osnovu dostavljenih izvještaja za prvih šest mjeseci ove godine, sedam banaka iskazalo je dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 41,8 mil KM (37,6 mil KM neto dobiti) sa stopom rasta od 3% u odnosu na stanje na dan 30. juna prošle godine, kada je iznosila 40,6 mil KM za devet banaka.

Prema njihovim riječima, u prvoj polovine ove godine negativan finansijski rezultat iskazala je jedna banka u iznosu od 6,1 mil KM.

- Na nivou bankarskog sektora iskazana je neto dobit u iznosu od 31,5 mil KM, što je manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosila 36,3 mil KM - rekli su iz ove agencije.

Pored toga, dodali su da je ukupni bilansni nivo u prvoj polovini ove godine iznosio 7,298 mlrd KM i manji je za 3% ili za 263,2 mil KM u odnosu na stanje na kraju prošle godine. Pojašnjavaju da se ukupni bilansni nivo sastoji od bilansne aktive u iznosu od 6,346 mlrd KM i vanbilansne aktive u iznosu od 951,3 mil KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.